У гармонiї з собою

02.02.2012

Хтось із медичних світил сказав: усі людські хвороби починаються з неправильної поведінки. Справді, не раз доводилося спостерігати, як у цілком здорової людини через часті стреси і негативні емоції починався хворобливий стан.

На наше здоров’я впливають як зовнішні, так і внутрішні чинники, переконані лікарі. Зовнішні — нераціональне харчування, неякісна вода. Внутрішні ж чинники — негативні емоції: злослів’я, гординя, заздрість, ревнощі, гнів, образа, брехня, печаль, страх. Усе це рано чи пізно призводить до психологічних проблем, які поступово можуть перетворитися на хвороби.

У сучасному світі стало традиційним: замість усвідомити психологічну причину недуги і усунути її, людина починає вживати різні ліки. До того ж, хворі не звертаються до лікарів, а користуються порадами знайомих чи друзів. Цьому активно сприяє і засилля реклами лікарських препаратів у ЗМІ. Таке «лікування» часто неефективне і призводить до серйозних ускладнень. Натомість справжня причина недуги — психологічна — тільки посилюється.

Якщо знатимемо, що потрібно кожному з нас для нормального життя, зможемо бодай трохи наблизитися до гармонії у власній душі. За яких умов людина почувається найкраще? На думку психологів, є вісім основних складових психологічного здоров’я.

* Завжди сприймайте себе як людину, варту поваги, — це найголовніша складова душевного благополуччя і основна ознака ментального здоров’я.

* Підтримуйте позитивні, теплі, довірливі стосунки з іншими. Люди з такими якостями мають вищий потенціал до любові і дружніх стосунків. Тож слід поважати інших людей, розуміти мотивацію їхніх вчинків. Це допоможе передбачити ситуацію й вибрати правильну поведінку.

* Автономність — це незалежність і здатність людини регулювати свою поведінку зсередини, а не чекати похвали або оцінки себе з боку інших. Завдяки цій здатності людина може не дотримуватися колективних вірувань, забобонів і страхів.

* Важливою є спроможність активно вибирати і створювати оточення, яке відповідає психологічним умовам вашого життя.

* Пам’ятайте: наявність мети в житті або відчуття сенсу життя, а також діяльність, спрямована на досягнення задуманого, вкрай важливі.

* Однак мало досягти характеристик, згаданих вище, важливо розвивати власний потенціал. Має бути потреба реалізації себе і своїх здібностей. Самовдосконалюйтесь!

* Позитивне мислення, яке викликає відповідні емоції: радість, любов, доброзичливість, щирість, щедрість, — незмінний рятівник від депресії. Не забувайте про це.

* Сприймайте будь–які події у житті з розумінням. Адже народна мудрість каже: «Все що не робиться — на краще».

Можна намалювати коло, розділити його на 8 секторів і оцінити кожен сектор за десятибальною шкалою. Так ви наочно дізнаєтеся, де саме і в якому аспекті вашого життя намітилися проблеми. Залишиться тільки їх розв’язувати.