Міністр журналіста не образить

02.02.2012

Знамениту чорну стрічку, яка з кінця літа відгородила членів уряду від простих смертних, обіцяють прибрати. Або хоча би зробити так звану «зону спілкування», у якій другі могли би вільно підійти до перших: як це практикувалося у Будинку уряду всі двадцять років незалежності. Нововведення — заборонити пресі брати бліц–коментарі в урядовців зі злободенних проблем життя країни — запровадив апарат нинішнього Прем’єра Миколи Азарова. І, схоже, влада нажила собі цим ще більше ворогів, ніж мала досі.

Вимоги прибрати стрічку час від часу з’являлися у пресі, аж поки вчора на них не звернув увагу глава держави. Виходить, мабуть, підказали йому, — явна «нескладуха». Так, Микола Янович на словах завжди змушує своїх орлів виконавчої влади йти в народ, щоби нести йому правду про рішення Партії (регіонів) і влади. Щоби руйнувати у зародку всякі бунти на кшталт протестів «чорнобильців». Насправді ж шлях до правди на вулиці Грушевського перетинає стрічка траурного кольору.

Учора Азаров ще раз нагадав колегам–підлеглим, що «коментування і роз’яснення ваших дій через засоби масової інформації — це частина посадових обов’язків міністра, керівника центрального органу виконавчої влади», і зробив хід конем. «Я поспілкувався з головними редакторами ЗМІ, з журналістами, які висвітлюють роботу уряду. На жаль, головна претензія з їхнього боку залишається відомою: надто часто члени уряду недоступні для питань преси. Тому журналісти так домагаються можливості поспілкуватися принаймні під час засідання Кабінету Міністрів України. Цю проблему треба зняти», — Микола Азаров зробив паузу та скромно пояснив: насправді урядовці працюють не заради телекамер, а заради улюбленої держави. Але якщо вже у когось виникли питання, то на них має з’являтися відповідь. Регулярно. Щодня...