Протистояння двох срібних

02.02.2012

У будь–якому турнірі, навіть швидкоплинному, кінець першого кола — час для попередніх висновків. У позавчорашньому матчі третього туру другого групового етапу Кубка Європи, який провели підмосковні «Хімки» та БК «Донецьк», визначався проміжний лідер квартету J. Нагадаємо, на етапі «топ–16» лише переможці кожної з чотирьох груп потраплять до «фіналу чотирьох», що пройде саме в Хімках. З огляду на такі розклади, місцеву команду вважають головним претендентом на перемогу як у групі, так і в турнірі.

«Хімки» — команда рівня Євроліги. А деякі її гравці коштують, як весь наш клуб», — так охарактеризував опонентів наставник донецьких «тигрів» Саша Обрадович. Головний снайпер хімчан — добре відомий нашим уболівальникам хорватський центровий Крешимир Лончар, який у 2004—2006 роках виступав за БК «Київ». «Роздають» за «Хімки» також росіяни Віталій Фрідзон і Сергій Моня та ще один хорват Зоран Планінич. Тренером там знаменитий литовець Рімас Куртінайтіс. «Хімки» п’ять разів ставали віце–чемпіонами Росії, зокрема — чотири останні сезони поспіль.

На двобій з іменитим опонентом донеччани налаштовувалися серйозно, прибувши до Підмосков’я за дві доби до матчу. «У баскетбол грають не зар­плати, а команди», — підбадьорював своїх підопічних Обрадович.

Упродовж половини гри донеччани грали з господарями паркету на рівних, і деякий час навіть вели перед — 32:31. Але розвинути успіх «тигри» не змогли. «Заведені» публікою підопічні Куртінайтіса поступово почали нарощувати перевагу, тоді як у донеччан різко зріс відсоток промахів, технічного браку та втрат.

«Ми не грали так, як хотіли. Не думаю, що це заслуга захисту «Хімок» — окремі гравці «Донецька» «перегоріли» і не продемонстрували звичного для них баскетболу», — пояснив причини низької результативності донеччанин В’ячеслав Кравцов. Відтак після третьої чверті один із лідерів вітчизняної суперліги програвав уже десять пунктів, а до фінальної сирени перевага хімчан збільшилася до 13 очок. Попри це, Куртінайтіс назвав гру непростою, охрестивши її «мікрофіналом за лідерство в групі J».

Саша Обрадович, у свою чергу, сказав: «За тиждень нас очікує гра–відповідь у Донецьку. Сподіваюсь, гравці зможуть реалізувати кидки з кращим відсотком, і ми покажемо свій баскетбол». А як потрібно перемагати «Хімки», «тигри» вже знають. Два роки тому в Лізі ВТБ «Донецьк» удома мінімально обіграв російського гранда.

Як і підмосковний клуб, стовідсотковий результат та першу позицію у своєму квартеті (І) має іспанська «Валенсія», кольори якої захищає українець Сергій Ліщук. У двох інших групах на чільних позиціях перебувають «Локомотив–Кубань» (Краснодар) та «Спартак» (Санкт–Петербург).

 

ТАБЛО

Єврокубок. Чоловіки. «Топ–16». 3–й тур. Група J. «Хімки» (Росія) — «Донецьк» (Україна) — 68:55 (17:11, 19:21, 18:12, 14:11; Фрідзон (17), Планінич (16), Лончар (14) — Кравцов (17), Каррі (11)), «Аріс» (Греція) — «Асвел баскет» (Франція) — 77:60.

Турнірне становище: «Хімки» — 3 перемоги/0 поразок, «Донецьк» — 2/1, «Аріс» — 1/2, «Асвел» — 0/3.