«Мультивізи» для прокурорів

01.02.2012
«Мультивізи» для прокурорів

Володимир Ар’єв та iншi депутати вiд опозицiї пiд Генеральною прокуратурою. (Фото Андрiя НЕСТЕРЕНКА.)

Судовий процес у справі екс–глави МВС Юрія Луценка відбувається прискореними темпами: якщо вчора вранці Феміда приступила до вивчення 16–го тому кримінальної справи, то станом на 16.00 судді досліджували вже 21–й том. Загалом матеріали справи екс–міністра налічують 50 томів. Адвокат опозицiонера Ігор Фомін прогнозує, що за таких темпів Печерський райсуд Києва винесе вирок протягом двох тижнів.

Захист Луценка і сам лідер «Народної самооборони» сподіваються на Європейський суд iз прав людини, який, на думку Фоміна, винесе рішення на їх користь. Відтак Печерський райсуд зобов’язаний буде якось на це реагувати. А ще — на федеральний суд округу Колумбія, який прийняв до розгляду позов Луценка до Генпрокурора Віктора Пшонки і кількох його підлеглих.

Інтереси екс–міністра в американському суді представляє компанія McCallion & Associates LLP (та сама, що представляла інтереси екс–Прем’єра Юлії Тимошенко, коли вона подавала до американської Феміди позов проти компанії «Росукренерго»). За даними газети «Коммєрсант–Україна», юридичну підтримку позову Луценка фінансують окремі нардепи від «НУНС», зокрема глава фракції Микола Мартиненко.

Позов Луценка перебуває у провадженні судді Колін Коллар–Котеллі, яка має досвід розгляду справ щодо осіб, які перебувають у місцях утримання (у вересні 2009 року вона ухвалила рішення звільнити громадянина Кувейту Фад Аль–Рабі, котрий перебував сім років у в’язниці Гуантанамо). Рішення, прийняті американським судом, визнають в усьому світі. Але воно не буде обов’язковим до виконання на території України.

Але є й інший бік медалі: за словами Луценка, невиконання рішення американського суду в Україні фактично призведе до невиїзного статусу обвинувачених. Тож учора п’ятеро опозиційних нардепів вручили керівникам Генпрокуратури позов Луценка. Депутати вiд «НУНС» i БЮТ Андрій Павловський, Олена Бондаренко, Володимир Ар’єв, Юрій Гримчак і Тарас Стецьків скористалися своїм правом на невідкладний прийом у будь–якого посадовця й домовилися про зустріч: мовляв, треба обговорити резолюцію ПАРЄ щодо необхідності звільнення Тимошенко, Луценка та Іващенка.

Порозумітися не вдалося: керівництво Різницької наполягало на законності переслідування колишніх урядовців, а Генпрокурор наголосив, що ПАРЄ не зобов’язувала прокуратуру вчиняти дії зі звільнення опозиційних політиків. Очільники ГПУ закинули депутатам спроби тиснути на хід судових процесів і пригрозили кримінальною відповідальністю.

За словами Ар’єва, під час розмови він вручив позов Луценка «двом фігурантам» — Генпрокурору Пшонці та його першому заступнику Кузьміну. Гримчак, за порадою американських адвокатів, зафіксував факт передачі позову на відеокамеру (для Феміди США не потрібна розписка про вручення позову, достатньо фото або відео). Пізніше в Печерському судi депутати вручили позов прокуророві Антону Зінченку.

«Тепер, згідно з американськими законами, Пшонка, Кузьмін і Зінченко вважаються поінформованими про те, що проти них подано позов у США, і вони не мають права ігнорувати цей судовий процес», — каже Ар’єв.

Побачивши вручення позову прокуророві Зінченку, Юрій Луценко сказав: «Я вітаю. Сьогодні ти отримав безкоштовну і поза чергою мультивізу до США!»