Тече вода безкоштовна

31.01.2012

Черкаський водоканал щосили бореться з «халявниками» — у місті виявляють немало таких, хто незаконно врізається трубами від своїх приватних будинків у міський водогін і каналізацію, безкоштовно бере воду та зливає нечистоти. Торік інспекція з контролю за наданням послуг iз централізованого водопостачання та водовідведення КП «Черкасиводоканал» провела обстеження майже 540 абонентів, 160 з яких незаконно підключилися до водопровідних та каналізаційних мереж. «Наші інспектори мають спеціальне обладнання, яке визначає місце врізки, — розповідає «УМ» начальник абонентного відділу водоканалу Валерій Власюк. — Така робота проводиться щодня, інколи буває по 6–10 адрес на день». За його словами, з листопада 2010 року, коли була створена інспекція, обстеження мереж провели у близько 700 абонентів, 200 з яких врізалися незаконно.

«Від того, що деякі споживачі самостійно підключаються до каналізаційних та водопровідних мереж, ми несемо чималі збитки, адже фактично вони користуються послугою, але не сплачують за неї, — додає Сергій Овчаренко, директор КП «Черкасиводоканал». — Оскільки сьогодні ми маємо збитковий тариф, то вживаємо всіх заходів, щоб унеможливити невиправдані витрати. Зокрема, водна інспекція створена з метою виявлення та узаконення самовільних підключень». До речі, тільки на одній людині, яка незаконно користується водою, підприємство втрачає у рік 500 гривень, втім, ця сума подвоюється або й потроюється, якщо в будинку живе кілька осіб.

На черкаському водоканалі кажуть: якщо споживач після припису інспекції відмовляється реєструвати незаконну врізку, тобто продовжує користуватися послугами водоканалу безкоштовно, йому блокують каналізацію і відновлюють її роботу лише після оплати всіх робіт, пов’язаних із реєстрацією самовільної врізки. Також «крадіям води» нараховують плату за весь період незаконного користування мережами, вони ж сплачують узаконення врізки і виїзд бригади інспекторів.

Людмила СТРИГУН