Будинок на мільярд євро

31.01.2012

У новому рейтингу дорогого житла переможцем міг би стати не якийсь розкішний особняк у Лондоні і не сучасний технодім у Нью–Йорку, а простенька хатина в Дубліні. Ірландський художник Френк Баклі збудував це помешкання з утилізованих євробанкнот на суму 1,4 млрд. євро.

Як повідомляє агенція «Рейтер», будматеріал у вигляді брикетів зі спресованих банкнот погодився надати Ірландський монетний двір. Баклі підрахував, що на виготовлення кожної «цеглини» знадобилося в середньому 50 тис. євро, які вийшли з ужитку. Окрім паперових грошей, Френк використовував для інтер’єрів також старі монети.

Баклі звів своє творіння всередині Дублінського ділового центру. Цей комплекс виник чотири роки тому, в розпал будівельного буму, але тепер стоїть порожній, оскільки закінчення будівництва збіглося з початком світової економічної кризи. «Це відображення всього того божевілля, що охопило нас. Люди вкладали мільярди у будівлі, які тепер нічого не варті. А я прагнув створити щось вартісне з нічого», — так охарактеризував Баклі своє дітище. Френк і сам був частиною того «божевілля», оскільки на піку будівельного буму придбав будинок вартістю 365 тис. євро, а тепер житло втратило третину своєї вартості. У цьому будинку мешкає колишня дружина художника.

Баклі сподівається, що європейським політикам і економістам таки вдасться вирішити фінансові проблеми єврозони. «Але якщо врятувати євро не вдасться, то в мене з’явиться багато чудового матеріалу для наступних будівельних проектів», — жартує ірландець.