«Якщо вимоги не будуть виконанi»

27.01.2012

Європейська інституція вперше в історії незалежної України використала в тексті заяви, адресованої нашій державі, неприємне слово «санкції». Вчора Моніторинговий комітет Парламентської Асамблеї Ради Європи підтримав поправку до проекту резолюції щодо виконання Україною зобов’язань перед РЄ, в якій згадується про можливі санкції. Поправка, внесена співдоповідачами по Україні, передбачає визнання Асамблеєю того, що дотримання рекомендацій нинішньої резолюції, зокрема, рекомендацій щодо кримінального переслідування колишніх членів уряду України, стане сигналом відданості української влади нормам та цінностям Ради Європи.

«Асамблея, таким чином, пропонує Моніторинговому комітету уважно відстежувати ситуацію і пропонувати наступні дії, які можуть бути здійснені Асамблеєю в залежності від ситуації, включаючи можливий розгляд санкцій, якщо вимоги Асамблеї не будуть виконані», — цитує проект резолюції агенція УНІАН.

Ще однієї поправкою європейські політики закликають Президента Віктора Януковича розглянути всі легальні засоби для звільнення колишніх членів уряду. А також наполягають дозволити в’язням узяти участь у парламентських виборах.

Голосування за поправку мало відбутися на вечірньому засіданні ПАРЄ, і його результат прогнозувався як очевидно ствердний.

Учора в обід Міністерство закордонних справ України не було схильне драматизувати ситуацію. Директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин заявив, що проект резолюції не слід сприймати як перемогу влади чи опозиції. «Принциповим є те, що дає резолюція країні. А для України вона означає, з одного боку, підтримку її євроінтеграційних устремлінь, а з іншого боку — дає чіткий сигнал про потребу активізації реформ», — цитує Волошина «Інтерфакс–Україна». Речник МЗС також розкритикував представників опозиції, котрі «буквально оббивали пороги кабінетів ПАРЄ» з метою вторгувати якомога жорсткіші санкції до України.