Підводні камені навколо сьомги
Якщо потрібно швидко зорганізувати вишуканий стіл, незамінною буде слабосолена сьомга з вакуумних упаковок, яка свого часу в холодильнику може чекати від дня випуску — уважно вивчайте інформацію на упаковці кожного конкретного продукту — 30, а то й 45—60 днів. Із шматка рибного філе можна зробити бутерброди чи додати у салат. Спеціалісти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест» дослідили 7 видів слабосоленої сьомги шматками у вакуумній упаковці вагою 180—300 грамiв:
«Перлина Аляски» (ТОВ «Шельф», с. Гоголів, Київська обл.), «Санта Бремор» (СП «Санта Бремор» ТОВ, м. Брест, Республіка Білорусь), Fine Food (на замовлення ТОВ «Метро Кеш енд Керрі Україна» на ТОВ ВКП «K.I.T.», м. Харків), «UFC Царський смак» та Norven (СП «УВРК» ТОВ, м. Куп’янськ, Харківська обл.), «Еліт Одеса» (ТОВ «Еліт–Одеса», м. Теплодар, Одеська обл.), Flagman (ТОВ «Міжнародна група морепродуктів»,
с. Зазим’я, Київська обл.).
Найперше — виробники всіх названих марок сьомгу в упаковки докладають — в усіх заявлена маса риби відповідає фактичній з мінімально допустимими відхиленнями. За нормативами, у 100–грамових упаковках може не вистачати 4,5 г риби, у 180–грамовій — 8,1 г, у 300–грамовій — 9 г. Загалом в усіх протестованих зразках продукції є тільки сьомга та природний консервант — сіль. Навіть у «UFC Царський смак» та Norven — продукції одного виробника, на упакуванні якої вказана присутність бензоату натрію, при лабораторних дослідженнях цього Е 211 не виявили.
Стосовно смаку, то, звичайно, у кожного свої вподобання, але узагальнений підсумок вражень пробантів від риби з конкретних окремо взятих упаковок такий. Відмінну оцінку поставили в міру солоним «Перлині Аляски» та «Еліт Одесі». Fine Food та «Санта Бремор» — «хорошисти», останній — гарний вибір для любителів не малосольної, а солоної риби. Norven отримав задовільну оцінку за смак. Найменше всім сподобалися «UFC Царський смак» — солоний, iз сильним присмаком копчення, який залишає гіркуватий післясмак, та Flagman — з не характерним для риби смаком, який спочатку солодкуватий, а згодом у роті гірчить.
У загальному заліку оцінок за всіма параметрами — починаючи від упаковки й закінчуючи порівнянням співвідношення «ціна–якість» риби — найкращими у тесті визнані «Перлина Аляски» та «Санта Бремор». Білоруський продукт–переможець дешевший — 18 грн. 42 коп. за 100 г. Ціна вітчизняного — 24 грн. 16 коп. за 100 г.
Спеціалісти «Тесту» рибу, як і будь–який інший продукт, досліджували під мікроскопом. Результати виявилися втішними не для всіх. У двох зразках — «Еліт Одеса» та Flagman знайшли кишкову паличку. Хоча це не означає, що вся продукція цих торгових марок має проблеми з мікробіології, і складно встановити, на якій стадії небезпечні у великих кількостях мікроорганізми з’явилися в упаковках: переробки і фасування риби, транспортування чи зберігання продуктів у торгових мережах.
Порада споживачам, що не мають можливості й бажання перед тим, як їсти рибу, аналізувати її під скельцем мікроскопа: уважно дивіться на зовнішні ознаки продукту, який купуєте, — вакуумна упаковка, як правило, дозволяє це робити. Колір сьомги може бути від ніжно–рожевого до оранжевого, але обов’язково — однорідним. Консистенція рибного філе повинна бути пружною.
Печінка — суцільний риб’ячий жир
Якщо тріска сама по собі дуже малокалорійна риба, то її печінка — суцільний дуже корисний риб’ячий жир. Цей консервований делікатес — задоволення за ціною від 30 гривень за баночку. І тому найперше бажання покупця — щоб була точна вага й у бляшанці було поменше рідини і побільше печінки. Діючий стандарт допускає відхилення загальної маси у менший бік до 4 відсотків. Із семи протестованих зразків не вписалася у цю норму консерва Saiva (ціна за 100 г — 14 грн. 32 коп.), у якій виявилося всередині й найменше власне печінки — лише 46 відсотків. Найбільше корисного продукту, заради якого й купують консерву, у Fish Line (ціна 17 грн. 35 коп. за 100 г) — 65 відсотків, у «Посейдон 2000» (ціна 13 грн. 12 коп. за 100 г) — 62 відсотки.
У рибних консервах (крім тунцевих), за нормативами, можуть бути мінімальні дози некорисних для людського організму важких металів: не більше 1мг/кг свинцю та не більше 0,2мг/кг кадмію. З цими показниками жодних проблем у всіх протестованих консервах печінки тріски: російських — «Посейдон 2000» (ТОВ «Посейдон 2000»), Karolina (ТОВ «Арарат»), «Капітан смаків» («Дальпромриба») та латвійських — «Аквамарин» (ТОВ «Гама–А»), Fish Line (ТОВ «Ранда»), Brivais vilnis (АТ «Брівайс вілніс») і Saiva (ТОВ Saiva Anno).
За результатами тесту загальну оцінку «відмінно» отримали Karolina (ціна 16 грн. 02 коп. за 100 г) і бюджетний «Посейдон 2000». Ще один із найдешевших зразків, латвійський «Аквамарин» за 13 грн. 20 коп. за 100 г, став «хорошистом». Узагалі з таким продуктом, як печінка тріски, якому притаманна природна гірчинка і специфічний аромат, дуже складно визначатися, що краще, скажімо, насичений чи слабо виражений смак та запах, бо їх сприйняття — справа аж занадто індивідуальна. Як і те, на скільки солоним має бути продукт. Словом, кожному своє. Головне — користь для організму і побільше власне печінки у бляшанці.
ДОВІДКА «УМ»
Що сьомга, що лосось
Коли заходить мова про червону рибу, часто люди плутаються, не розуміючи, чому сьомгу періодично називають лососем. Якщо згадати зоологію та класифікації цієї науки, сімейство лососевих об’єднує багато різних видів риб. Сьомга — це так званий благородний лосось, якого ще іменують справжнім, північним. До речі, на прилавках магазинів, частіше за все, червона риба не з відкритих морів, а зі спеціалізованих, переважно норвезьких, водних рибоферм. (Щось на зразок сухопутних птахофабрик). Загалом, за оцінками експертів, у напіввільному плаванні вирощують не менше 90 відсотків лососевих.
Сьомга найоптимальнішої для обробки і продажу ваги — 3—6 кг, доростає риба до неї у 1,5—3 роки.