Щуку кинули у річку

20.01.2012

Віктор Янукович замислив багатоходову комбінацію, яка обіцяє українському політикуму сюрпризи. Кості доміно почали сипатися з відставкою міністра фінансів Федора Ярошенка, якого Президент звільнив у середу. На місце 62–річного економіста Янукович позавчора ввечері призначив молодого й амбітного політика та бізнесмена, який, утім, уже став однією з найбільш заплямованих владних величин епохи Януковича, — Валерія Хорошковського, вже колишнього голову Служби безпеки України.

Звільнення Ярошенка — це насамперед послаблення Миколи Азарова, вважають експерти. Відставлений міністр — давній соратник нинішнього Прем’єра: ще п’ятнадцять років тому він був заступником Азарова в Податковій адміністрації, потім — «замом» у Мінфіні. Без «свого» міністра фінансів Азарову буде вкрай важко втілювати власну політику.

Над формальним головою Партії регіонів згущуються хмари. Як писала «УМ», днями Миколі Яновичу довелося отримати прочухана від соратників на засіданні фракції ПР. Було звільнено ще кількох протеже Азарова. Аналітики припускають, що нинішній Прем’єр може втратити посаду задовго до парламентських виборів.

Чим є посада міністра фінансів для Хорошковського? Однозначно, Віктор Янукович відкриває перед членом умовної «групи Льовочкіна—Фірташа» яскравіші горизонти. Президент не мав підстав, аби бути невдоволеним Хорошковським. Не шкодуючи власного іміджу, пан Валерій боровся з українськими істориками, націоналістами, журналістами; СБУ розслідувала справи Тимошенко та інших посадовців, знешкоджувала таємничих терористів, які нібито загрожували життю Президента. Янукович не здав свого соратника тоді, коли цього вимагала Європа. А влітку, після послаблення скандалів, В.Я. красномовно підсумував діяльність олігарха на чолі СБУ: присвоїв йому титул генерала армії.

«Попередню діяльність Служби безпеки України можна піддавати серйозній критиці. Було ухвалено низку рішень, які суперечать інтересам України, які підривали імідж України й Президента зокрема, — зазначає в коментарі «УМ» політолог Олексій Гарань. — Попри це, Хорошковського перевели на посаду, що дозволяє контролювати фінансові потоки в Україні. При цьому не виключається варіант, коли Податкова й Митна служби теж підпорядковуватимуться Мінфіну. За таких обставин міністр концентрує в руках досить велику владу... Вийшло, як у байці: і щуку кинули у річку».

Отож призначення Хорошковського в уряд — не заслання, а підвищення. Дехто з експертів узагалі припускає, що це — «гра в наступники», і наразі йдеться про прем’єрську посаду для Хорошковського. До речі, Микола Азаров дозрів до поста голови уряду теж із посади міністра фінансів: він очолював Мінфін у двох прем’єрських каденціях Віктора Януковича (будучи за сумісництвом першим віце–прем’єром).

Політтехнолог Володимир Грановський, який був радником Хорошковського, вважає, що міністр фінансів — «це посада, де він буквально може проявити свою ефективність, на відміну від голови СБУ». На своїй сторінці у «Фейсбуці» Грановський написав про Хорошковського: «Цілком можливо, що це майбутній Прем’єр–міністр України!»

Політолог Гарань каже, що, призначивши Хорошковського в уряд, Президент посилює одну із груп «Регіонів». «Хорошковський тя­жіє до Льовочкіна та «Рос­укренерго». Аби збалансувати впливи різних груп, Президент мав би дати кадрові призначення іншим групам», — вважає Гарань. Відповідаючи на питання про можливе прем’єрство Хорошковського, політолог зазначає: «Це означало б, що Президент вирішив ділитися лише з однією групою, котра, до того ж, перебуває під впливом іншої держави (Росії. — Ред.). На мою думку, це небезпечно і для України, і для Президента».

Що ж до Служби безпеки, то громадськість, котра досі обурювалася діяльністю одіозного екс–глави, після звільнення Хорошковського могла б зітхнути з полегшенням. Але.... В числі претендентів на посаду називають постать, яка може легко переплюнути Хорошковського. Це ще більш одіозний Ренат Кузьмін, нинішній заступник Генерального прокурора, натхненник кримінальних справ проти Тимошенко, Луценка і Ко.

Наразі Президент не наважився на таке призначення. Тимчасовим виконувачем обов’язків голови СБУ вчора було призначено Володимира Рокитського, досі — заступника голови.

 

НАШЕ ДЖЕРЕЛО

Рокитський: із Фастова до Києва через Ужгород

У 2006 році Володимир Рокитський — нинішній в. о. голови СБУ — дав єдине своє інтерв’ю центральній пресі — «Україні молодій». Тоді голова управління СБУ Закарпатської області розповів «УМ», як починав свою кар’єру «рядовим опером» у Фастові. «У нас був період, коли Фастів трусило від убивств і розбійних нападів. Причому працювали десь три–чотири потужні організовані угруповання з хорошими методами конспірації... Затримували озброєних злочинців. Доводилося стріляти навіть біля свого під’їзду. Дружина це мені не може забути», — пригадував Рокитський. Після успішної боротьби з фастівським авторитетами Рокитського перевели в Київ — на посаду заступника начальника відділу боротьби з корупцією та організованою злочинністю міського управління СБУ; пізніше пан Володимир очолив цей відділ. «Затримували найвідоміших київських авторитетів, про яких стільки галасу. Вели багато цікавих справ по фальшивомонетниках, контрабанді», — розповідав Рокитський.