Спека на старті

17.01.2012
Спека на старті

Олександр Долгополов піднявся на 13–й рядок рейтингу АТР, але в першому колі «Аустреліен оупен» ледве переграв австралійця Грега Джонса. (Фото Рейтер.)

Недовго сумували любителі великого тенісу в очікуванні визначного видовища — вчора в тенісному центрі Мельбурна, розташованому в парковій зоні на березі річки Ярра, стартували основні змагання відкритого чемпіонату Австралії. Перший у році турнір серії «Великого шолома» має призовий фонд у розмірі 26 мільйонів доларів. Із них переможці в одиночних розрядах отримають по 2,3 «лимона». Минулого тижня на «Аустреліен оупен–2012» тривали кваліфікаційні змагання, а до основних сіток в «одиночках» потрапили по 128 чоловіків і жінок. Український десант на Зеленому континенті налічував десять спортсменів. Із них до першого раунду потрапили п’ятеро. У понеділок перемоги здобули троє наших.

 

Тернисті шляхи українців

Завдяки прийнятним рейтингам одразу в «основі» опинилися четверо наших співвітчизників, тоді як решта грали у відборі. Здолати три кола кваліфікації вдалося лише Іллі Марченку. Посідаючи у світовому табелі про ранги аж 246–й рядок, 24–річний донеччанин здолав приблизно рівних опонентів. У другому колі — словака Каміла Чапковича (2:6, 6:3, 6:2), а потім і австрійця Мартіна Фішера (7:5, 6:3).

Про невдачі Марії Коритцевої та Юлії Бейгельзімер «УМ» уже повідомляла. Серед українського жіночого тріо, яке ступило на хардові корти «Мельбурн парку» у кваліфікації, найдовше в грі затрималася Ольга Савчук. 24–річна представниця Донецька у п’ятницю обіграла молоду голландку Кікі Бертенс (6:4, 6:7, 6:3), але наступного дня не встояла перед 14–м номером кваліфікаційного посіву — британкою Лаурою Робсон (1:6, 6:7).

До «останнього патрона» билися й Сергій Бубка та Денис Молчанов. У п’ятницю, 13–го, обидва наші 24–річні співвітчизники впевнено пройшли другий раунд. Сіяний у «кваліфайні» під 25–м номером донеччанин Бубка вибив француза Джонатана де Вейгі (6:3, 6:3), а киянин Молчанов сенсаційно змусив зачохлити ракетку першого номера посіву, 99–го у світовому рейтингу японця Го Соеду (6:4, 6:2). Утім сил на суботні матчі завершального раунду відбору українцям забракло. Сергій не вчинив гідного спротиву словакові Лукашу Лацку, сіяному сьомим (2:6, 4:6). А Денис здався досвідченому французу Флорану Серрі (двічі по 3:6).

Понеділок — день важкий і спекотний

Жеребкування основної сіт­ки покепкувало над українцями. Двом нашим чоловікам випало грати між собою в першому ж раунді. Добре знайомі за виступами в Кубку Девіса за збірну України Ілля Марченко й Сергій Стаховський вчора об 11 годині відкрили ранкову сесію на корті номер 10. Температура повітря підскочила до 33 градусів, сонце смажило немилосердно, тож і тенісистам, і глядачам було непереливки. За таких умов хлопці видали марафон тривалістю п’ять сетів і чотири з половиною години! І хоча Марченко мав у вирішальній партії два матч–боли, в підсумку гору взяв–таки Стах — 6:3, 6:7 (7:9), 4:6, 6:3, 7:5. Для Сергія, 65–го номера в рейтингу АТР, вчорашня перемога стала першою в цьому році.

Найсильніший тенісист України, Олександр Долгополов, в оновленому перед Мельбурном рейтингу АТР піднявся ще на одну сходинку. Щоправда, минулого тижня киянин не грав, а підвищився завдяки втраті рейтингових очок французом Жилем Сімоном. Тож тепер Долгополов — 13–й, і це його найкращий показник у кар’єрі.

Учора Сашко вийшов на третій за значимістю корт «Мельбурн парку» — «Маргарет корт арену», названу на честь найуспішнішої ав­стралійської тенісистки в історії. Протистояв 13–му номеру посіву місцевий Грег Джонс, котрий отримав від організаторів «уайлд кард». Своє запрошення австралієць виправдав сповна, вчинивши Долгополову серйозний спротив. Але за підсумком п’яти партій програв — 6:1, 6:4, 1:6, 1:6, 2:6.

Аж на 21–й корт відправили організатори 21–річну Лесю Цуренко й на рік молодшу Аранчу Рус. Голландка прославилася в тенісному світі на минулому відкритому чемпіонаті Франції, коли вибила з боротьби імениту бельгійку Кім Клійстерс. Наразі Рус стоїть на 79–му місці в рейтингу WTA. Проте українка, чий рейтинг — 110–й, цього разу не дала суперниці пройти далі. 7:6 (7:4), 6:1 — і в другому раунді вже троє українців.

Останньою з наших починає виступи на «Аустреліен оупен» перша жіноча ракетка країни Катерина Бондаренко. Сьогодні їй протистоятиме Ваня Кінг зі США.

А фаворити — хто?

Тенісний бомонд прибув на Зелений Континент фактично в повному складі, але багато хто — зі своїми проблемами. Скажімо, переможець «Аустреліен оупен» 2011 і 2008 років серб Новак Джокович відчуває болі у спині. Так само — і третій у рейтингу швейцарець Роджер Федерер, чотириразовий переможець «АО». Нещодавно через це Федерер навіть знявся з півфіналу змагань у Катарі.

Іспанець Рафаель Надаль (2) перебуває в пошуках форми, втраченої наприкінці минулого року. Крім того, Рафа працює над посиленням подачі, адже видає дуже мало «ейсів» порівняно з колегами по вищих щаблях рейтингу. Для цього Надаль пробує грати важчою ракеткою.

Енді Мюррей намагається зняти «британське прокляття», адже піддані Її Величності не перемагають на турнірах «Великого шолома» з 1936 року. Нещодавно шотландець почав співпрацювати з уславленим у минулому тенісистом Іваном Лендлом. І хоча успіхи на тренерській лаві колишнього чеха, а нині громадянина США не надто вражають, зате він знає секрет успіху у вирішальних матчах. Лендл має допомогти Мюррею поліпшити не тільки ігрові кондиції, а й психологічну стійкість.

У жінок перший номер посіву отримала лідерка рейтингу WTA Каролін Возняцьки. Досі данка польського походження не виграла ще жодного «Гранд слему», тож невіра в неї букмекерів виправдана. Та сама історія і з білорускою Вікторією Азаренко. Також невідомо чого чекати від Марії Шарапової. Росіянка — четверта за силою, але цієї зими на публіці ще не з’являлася. Лише 11–й номер посіву отримала минулорічна переможниця Кім Клійстерс. Нових звершень чекають від другої в рейтингу Петри Квітової — торік вона виграла Уїмблдон і підсумковий турнір року, а також принесла збірній Чехії Кубок федерації.

 

ТАБЛО

Інші цікаві результати понеділка на «Аустреліен оупен»

Жінки. Возняцьки (Данія, 1) — Родіонова (Австралія) — 6:2, 6:1; Макхейл (США) — Шафаржова (Чехія, 24) — 6:2, 6:4; Братчикова (Росія) — Пеннетта (Італія, 19) — 6:3, 1:6, 6:2; Янкович (Сербія, 13) — Робсон (В. Британія) — 6:2, 6:0; Воскобоєва (Казахстан) — Вікмайєр (Бельгія, 28) — 7:5, 6:2; Форетц–Гакон (Франція) — Балтача (В. Британія, дочка київського динамівця) — 6:2, 6:4, Опранді (Італія) — Якимова (Білорусь) — 6:4, 6:1.

Чоловіки. Надаль (Іспанія, 2) — Кузнєцов (США, уродженець Києва) — 6:4, 6:1, 6:1; Федерер (Швейцарія, 3) — Кудрявцев (Росія, Q) — 7:5, 6:2, 6:2; Томич (Австралія) — Вердаско (Іспанія, 22) — 4:6, 6:7, 6:4, 6:2, 7:5; Бердих (Чехія, 7) — Рамос (Іспанія) — 7:5, 4:6, 6:2, 6:3; М. Фіш (США, 8) — Мюллер (Люксембург) — 6:4, 6:4, 6:2.