Тричі золотий

11.01.2012
Тричі золотий

Ніхто не грає у футбол на планеті краще, ніж аргентинець Ліонель Мессі. (Фото Рейтер.)

Після двотижневих різдвяних канікул Міжнародна футбольна асоціація почала роботу з «роздачі слонів» і позавчора в Цюріху назвала лауреатів року, що минув. Імена переможців практично в усіх номінаціях виявилися передбачуваними. Настільки, що двоє знаменитих номінантів із мадридського «Реалу» — тренер Жозе Моуріньйо та нападник Кріштіано Роналдо — не приїхали на церемонію, пояснивши свою відсутність підготовкою до кубкового матчу проти «Малаги». Навіть самі переможці виходили на сцену по нагороди, не виявляючи надмірних емоцій. Аргентинський форвард «Барселони» Ліонель Мессі третій рік поспіль отримав «Золотий м’яч», залишаючи красунчика Роналдо ні з чим.

Нагадаємо, що ФІФА вручає такий приз кращому гравцеві року у світі лише вдруге. До того «Золотий м’яч» присуджували за результатами прозорого голосування респондентів журналу «Франс футбол» і рейтинг охоплював гравців, які виступають у Європі.

Кращим тренером визнали наставника «Барселони» Хосепа Гвардіолу, який у минулому сезоні виграв зі своїми підопічними національну першість, Лігу чемпіонів, Суперкубок Європи та клубний чемпіонат світу. Лауреатом–2010 був уже згаданий Моуріньйо.

У номінаціях, що стосуються жіночого футболу, перемогу здобули представниці Японії, чия збірна на чемпіонаті світу–2011 виграла золоті нагороди. Найкращий жіночий тренер — Норіо Сасакі, найкраща футболістка — його підопічна Хомаре Сава.

Також ФІФА нагородила бразильця Неймара за найкрасивіший гол року.