Суші із «золотої» рибки

06.01.2012

Виловлений у морі біля узбережжя японської префектури Аоморі блакитний тунець став найдорожчою рибиною у світі. Як повідомляє Бі–Бі–Сі, на першому цього року аукціоні, що відбувся вчора на найбільшому рибному ринку світу Цукідзі в Токіо, цей морський делікатес продали за 56,49 мільйона єн (736 тисяч доларів США). Ціна, за яку рибину вагою 269 кілограмів придбав власник токійської мережі суші–ресторанів Кійосі Кімура, перевищила попередній рекорд минулого року, коли за 342–кілограмового блакитного тунця виклали 32,49 мільйона єн (близько 400 тисяч доларів). Кожен кілограм м’яса цьогорічного рекордсмена обійшовся покупцеві у 2737 доларів — це теж рекорд.

Японія є одним iз найбільших у світі споживчих ринків тунця, зокрема й блакитного — мешканці Країни Східного Сонця споживають 80 відсотків цього делікатесу, виловленого в Тихому й Атлантичному океанах. Проте з кожним роком забезпечувати безперебійне постачання блакитного тунця стає все важче. Адже при зростанні попиту, як у Японії, так і за її межами, міжнародні квоти на відлов блакитного тунця постійно скорочують.