Неенергетичний «Ураган»

06.01.2012

Цьогорічна національна першість з футзалу вперше проходить під егідою екстра–ліги — новоствореної організації, яка взялася виводити на нову орбіту український міні–футбол. Міні–футболісти — не перші в Україні «ігровики»–професіонали, які об’єдналися в єдиний пул заради підвищення рейтингу та збільшення прибутків. Цей комерційний проект наразі виглядає не надто переконливо. Адже левова частка уваги, як уболівальницької, так і фінансової, належить великому футболу.

Хай там що, але в екстра–ліги є сайт, інформаційний дайджест на каналі «Спорт 1», матчі внутрішньої першості транслюють в інтернеті, є жива чемпіонська інтрига. Водночас новоствореній структурі доведеться вирішити болючу проблему зникнення клубів. Упродовж кількох років припинили існування два флагмани вітчизняного міні–футболу, які разом здобули сім чемпіонських титулів, — донецький «Шахтар» та львівський «Тайм». Хочеться вірити, що у форматі екстра–ліги, як і обіцяв її президент Степан Мельничук, кількість колективів надалі буде лише збільшуватися.

Поки ж у чемпіонаті беруть участь лише сім команд; кожного туру одній доводиться «байдикувати». У 15–му турі, яким почалося третє коло, «зайвим» виявився чинний чемпіон — івано–франківський «Ураган». Додатковий тиждень відпочинку аж ніяк не завадить команді Сергія Гупаленка, яка на екваторі сезону залишилася без третини ключових виконавців. Через велику кількість травмованих гравців «основи» прикарпатці далеко відпустили конкурентів. «Молодь просто не тягне, тож наші шанси на захист титулу виглядають примарними», — каже керманич «Урагану».

Суперечка за «золото» розгорнеться між львівською «Енергією» та харківським «Локомотивом» — срібним та бронзовим призерами минулої першості. Після позавчорашніх матчів, в яких «енергетики» несподівано втратили очки в Рівному, а «залізничники» розгромили своїх земляків із «Моноліта», відстань між лідерами скоротилася до двох пунктів. «Вкотре переконуємося, що для перемоги одного голу може бути замало. Ніби більше моментів створюємо, контролюємо гру, але забивати потрібно більше», — після нічийної гри з «Кардиналом» президент «Енергії» Олександр Стефанків розкритикував дії своїх гравців в атаці.

Той єдиний м’яч, забитий Сергієм Якуніним, хоч і не приніс перемогу «енергетикам», однак став ювілейним, 1000–м, у клубній історії.

 

ТАБЛО

Чемпіонат України з футзалу. 15–й тур. «Кардинал» (Рівне) — «Енергія» (Львів) — 1:1, «Моноліт» (Харків) — «Локомотив» (Харків) — 0:5, ЛТК (Луганськ) — «Єнакієвець» (Єнакієво) — 5:0.

Турнірне становище після 13 матчів: «Енергія» — 31, «Локомотив» — 29, «Ураган» — 20 (12), ЛТК, «Єнакієвець» — 13, «Кардинал» — 12, «Моноліт» — 9.