Втеча від Свободи

04.01.2012

30 січня Президент Віктор Янукович видав символічний указ за номером 1209/2011. Його назва — «Про відзначення в Україні деяких пам’ятних дат та професійних свят». У першому пункті цього акта передбачено встановити «День Соборності та Свободи України, який відзначати щорічно 22 січня». У другому пункті скасовано указ Президента України Віктора Ющенка від 19 листопада 2005 року № 1619 «Про День Свободи».

«Значення Свободи як невід’ємної складової незалежної України набуває особливого змісту і стає нерозривно пов’язаним з Соборністю наших земель», — так пояснила новацію прес–служба Банкової. Але очевидно, що Януковичу муляв саме День Свободи, встановлений його попередником з нагоди початку Помаранчевої революції — тієї самої, яка ознаменувала головну поразку в житті лідера Партії регіонів.

Насправді ж ідеться про фактичне скасування свята Свободи — зазначено в коментарі речника екс–Президента Ющенка Ірини Ванникової. «Влада прикривається тим, що об’єднує два свята в один день, але це сумнівне виправдання, тому що День Соборності та День Свободи — це два історично різні свята», — заявила Ванникова. Прес–секретар назвала символічним, що скасування указу про День Свободи «збіглося з етапуванням до в’язниці Юлії Тимошенко, яка була одним із символів Майдану».

Водночас, за словами представниці Віктора Ющенка, «свобода є в душі у кожного українця, тож її не можна знищити, просто скасувавши указ про відзначення цієї дати. Якщо цього року на майдані Незалежності 22 листопада було не так багато людей, то ви побачите, яка кількість українців вийде на Майдан у наступному році на знак протесту через скасування указу».

* * *

Іншими пунктами того ж указу Янукович скасував окремий День флоту України, встановлений Ющенком 2008 року, і переніс це свято на останню неділю липня — тобто ту саму дату, коли свій День флоту відзначає Росія. Що теж показово.

Також Президент започаткував щорічний День родини — 8 липня.

А в іншому указі Янукович скасував акти часів Ющенка «Про Раду Українського козацтва» та «Про заходи з підтримки розвитку Українського козацтва».