Де наша взяла, а де — втратила

28.12.2011
Де наша взяла, а де — втратила

Боксер Василь Ломаченко святкує «золотий» успіх на ЧС–2011 у Баку. (Фото з сайту Boxnews.com.ua.)

2011 рік в українському спорті вийшов здебільшого проміжним. На змаганнях найвищого рівня представники літніх видів спорту думали не лише про медалі, а частіше про те, як отримати олімпійські ліцензії. Адже влітку 2012–го в Лондоні на кону стоятиме значно більше, ніж зараз на будь–якому чемпіонаті світу. Держава ж витрачала мільярди на чемпіонат Європи з футболу. А головними героями року, що минув, стали українські боксери.

 

У золотому куті рингу

Брати Клички нарешті зібрали докупи чотири найпрестижніші пояси чемпіонів світу серед професіоналів у суперважкій вазі. Сталося це після того, як Володимир у липні переміг володаря титулу WBA британця Девіда Хея, додавши його «ременя» до колекції трофеїв IBF і WBO. Віталію ж достатньо титулу WВС, який він продовжує міцно утримувати навіть у свої 40 років, поєднуючи професіональний спорт і бізнес із політичною діяльністю.

Якщо до успіхів братів Кличків усі вже звикли, то українські боксери–аматори відзначилися просто феноменальним досягненням. На чемпіонаті світу в Баку чоловіча збірна України здобула чотири золоті медалі й одну срібну, впевнено вигравши командний залік. Такої беззаперечної переваги на ЧС не мали навіть кубинські боксери у свої найліпші часи. Головного наставника збірної України Дмитра Сосновського визнали найкращим тренером світу, а сам фахівець, тримаючи слово, поголив собі вуса.

На першому плані

Уперше в історії Україна отримала чемпіонку світу з сучасного п’ятиборства. На ЧС у Москві луганчанка Вікторія Терещук піднялася на найвищу сходинку п’єдесталу і в індивідуальних змаганнях, і в змішаній естафеті разом із Дмитром Кірпулянським.

Ще одна олімпійська надія — легкоатлетка Ольга Саладуха. Донецька стрибунка потрійним додала до титулу чемпіонки Європи звання чемпіонки світу. Крім того, Оля стала першою серед українських легкоатлетів, хто переміг у найпрестижнішій серії турнірів — «Діамантовій лізі».

На тому ж світовому форумі в Тегу, що в Південній Кореї, сенсаційною «бронзою» відзначилася наша жіноча естафета 4х100 м. Квартет у складі Олесі Повх, Наталії Погребняк, Марії Ремень і Христини Стуй поступився лише командам США та Ямайки.

Продовжує тримати марку 21–річна фехтувальниця Ольга Харлан. На світовому форумі в Катанії (Італія) миколаївська шаблістка стала третьою в індивідуальному турнірі й другою — з партнерками по команді.

Найкраща спортсменка України 2010 року байдарочниця Інна Осипенко–Радомська взяла чергові медалі чемпіонату світу з веслування — бронзові, на дистанціях 200 і 500 м. А каноїст Михайло Кошман відзначився «золотом» на 5000 м.

Уже третю медаль на «мундіалях», цього разу бронзову, виборов дзюдоїст Георгій Зантарая, додавши її в колекцію до срібної й золотої з попередніх форумів. Зате на європейському рівні, в Парижі, киянину не було рівних.

Свою четверту нагороду з чемпіонатів світу здобув борець вільного стилю Ібрагім Алдатов. У Стамбулі він став другим у вазі до 84 кг.

Успішний виступ важкоатлетів на світовому форумі у столиці Франції дозволив українській команді отримати максимальну кількість перепусток на Олімпійські ігри–2012. «Сріблом» відзначився Артем Іванов, а Ольга Коробка й Олексій Торохтій — «бронзою».

Кількома помітними досягненнями запам’яталися й наші «зимовики». На березневому чемпіонаті світу з біатлону в Ханти–Мансійську «синьо–жовті» вибороли три медалі. Для Вікторії Семеренко «бронза» в індивідуальній гонці стала першою особистою нагородою (до цього було «срібло» ЧС–2008 в естафеті). А четвірка сильної статі (Біланенко, Дериземля, Седнєв і Семенов) принесла Україні першу за роки незалежності медаль у чоловічій естафеті.

На жаль, до двох бронзових відзнак не можна долучити «срібло» жіночої естафети, адже після тривалого розгляду справи Оксани Хвостенко медаль таки відібрали. Чернігівчанка, в аналізах якої знайшли прийнятий із ліками заборонений препарат, у віці 33 років завершила кар’єру.

Серед неолімпійських видів відзначилася наша чоловіча збірна з шахів, яка на командному чемпіонаті світу посіла третє місце, а її лідер — Василь Іванчук — виграв дуель за «бронзу» Кубка світу у співвітчизника Руслана Пономарьова.

 

ПРОЕКТИ

Держава у 2011 році думала переважно про наступний домашній чемпіонат Європи з футболу. Бюджетні гроші текли на нього рікою. Восени нарешті здали в експлуатацію, хоч і з недоліками, стадіони у Києві та Львові. На початку грудня в Києві провели жеребкування фінальної частини Євро–2012.

* * *

Користуючись наближенням футбольного Євро, Федерація баскетболу України виграла тендер на проведення чемпіонату Європи серед чоловіків у 2015 році. Чиновників ФІБА українці підкорили фінансовими зобов’язаннями.

* * *

На цьому тлі дещо загубилася підготовка до подачі заявки на проведення зимової Олімпіади–2022 в Україні. Але на ідею, що торік спала на думку новому Президентові, також виділяли бюджетні кошти.

 

ІГРОВІ ВИДИ

У командних видах спорту відбулося кілька змін на тренерських містках. До жіночої збірної з гандболу повернувся коваль олімпійської «бронзи»–2004 Леонід Ратнер. На баскетбольний Євробаскет чоловіків возив відомий американець Майк Фрателло. До керма хокейного колективу на зміну канадцю Дейву Льюїсу прийшов вітчизняний фахівець Анатолій Хоменко, котрий тривалий час працював у Росії. А в футбольну «річку» вдруге ввійшов Олег Блохін. У жодному з перелічених видів особливих успіхів не спостерігалося. Навіть навпаки.

Національна команда з футболу, перейшовши до Блохіна від тимчасового Юрія Калитвинцева, зазнала чотирьох поразок поспіль й опустилася на 60–ту позицію в світовому рейтингу. Щоправда, потім ситуація трохи поліпшилася, а українці на нових стадіонах у Києві та Львові видали двобої з німцями (3:3) та австрійцями (2:1).

Чемпіон країни — донецький «Шахтар» — першим із наших клубів за останні 12 років пробився до чвертьфіналу Ліги чемпіонів, де поступився «Барселоні». А от нову європейську кампанію цієї осені «гірники» провалили, посівши на груповому етапі четверте місце.

Знову осоромилося «Динамо», не вийшовши з посередньої групи Ліги Європи. Натомість насичений легіонерами «Металіст» легко дістався до 1/16 фіналу.

Почав повертатися до життя вітчизняний хокей. На основі чемпіонату країни створили Професіональну хокейну лігу, яка отримала солідні фінансові й кадрові вливання. Віце–прем’єр Борис Колесников узявся фінансувати «Донбас» — клуб став новим чемпіоном України й заявився до російської вищої ліги. Уже найближчим часом донеччани хочуть спробувати сили і в КХЛ.

Київ уперше приймав одну з груп чемпіонату світу в другому за рангом дивізіоні. Всупереч очікуванням, збірна України під керівництвом Дейва Льюїса не змогла піднятися до вищого ешелону (нас випередили казахстанці й британці). А от юніорська й молодіжна команди, що грали в Донецьку, повернулися з третьої за рангом ліги світового хокею до другої.

Тенісна жіноча збірна, навіть без Олени Бондаренко, виграла два гостьові матчі Кубка федерації у команд Швеції й Австралії та повернулася до еліти — І Світової групи.

А от найкращий український тенісист Олександр Долгополов не хоче допомагати чоловічій збірній, хоча в особистому рейтингу злетів на рекордну для себе 15–ту позицію в світі і дістався до чвертьфіналу «Аустреліен оупен».