«Бєспрєдєл» від Героя України

23.12.2011
«Бєспрєдєл» від Героя України

Кадри з відео, наданого селянами.

Минулого тижня «УМ» писала про земельні баталії у селі «Тетерівка» Жашківського району на Черкащині. Орендодавці–сільчани не бажають підписувати новий договір оренди своїх земельних ділянок із сільськогосподарським товариством «Тетерівка». Адже за хитрою схемою корпоративні права СТОВ спочатку викупив голова іншого господарства, а потім передав агрофірмі «Злагода» (структурний підрозділ фірми «Панда» депутата облради, Героя України Геннадія Бобова). «Злагода» з людьми вчинила не по–совісті — розраховувалася із затримками неякісним зерном. Тепер агрофірма намагається змусити селян підписати нові договори оренди: подає судові позови на незгодних пенсіонерів, вимагаючи у них компенсацію. Мовляв, межові знаки, якими вони позначили свою територію, завадили господарській діяльності. Люди кажуть: господар сіяти після збору урожаю основної культури не збирався, поле заросло бур’яном.

Нова сторінка протистояння — через майнові паї. Спілка пайовиків зажадала проведення інвентаризації, аби оцінити, що з техніки лишилося і в якому вона стані через 11 років. Про це люди повідомили й адміністрацію, і правоохоронні органи. Але проти пайовиків кинули більше десятка бойовиків, озброєних гумовими кийками та вогнепальною зброєю. Бандити не пустили людей на територію автопарку, застосовуючи увесь свій «арсенал». Жашківська міліція бойовиків затримала, але випустила уже до вечора, назвавши інцидент «з’ясуванням обставин». І це попри відео, яке підтверджує: зброя таки була, а гільзу, знайдену сільчанами на місці стрілянини, міліція не захотіла побачити.

 

Кулі, кулаки й каміння

«Про інвентаризацію ми попередили СТОВ «Тетерівка» заздалегідь. Вони делегували своїх представників. 13 і 14 грудня, за присутності і нашої охорони, й охорони СТОВ, ми описали перший об’єкт — другий тракторний стан, — говорить голова спілки пайовиків Алла Гаврилюк. — І виявили: техніка, яку ми надали цьому СТОВ, у страшному стані — розібрана, розвалена, а трактор і два культиватори взагалі кудись зникли. Те, що ми побачили, справило гнітюче враження». Пайовик Микола Макарівський додає, що трактора «на ревізію» таки пригнали. Через два дні. Він нібито перебував у суборенді, що виключає підписаний у 2007 році договір. Того трактора притягнули буксиром — він не на ходу. «Представники товариства були вкрай роздратованими. А в п’ятницю вранці «Тетерівка» змінила охорону на наступному об’єкті інвентаризації — автопарку. Так і з’явилися там озброєні молодики», — каже пан Микола.

Те, що відбувалося наступного ранку під ворітьми автопарку, нагадує бойові дії. Відеоряд, відзнятий місцевим телеканалом, вражає.

Коли селяни підійшли до металевих воріт, ті виявилися зачиненими, а територією снувало з десяток молодиків у чорному, які ховали обличчя. Ворота не відчинили навіть завгарові, на відповідальності якого вся техніка автопарку. А коли той відкрив замок своїм ключем, зграя молодиків кинулася на «інвентаризаторів». Людей виштовхували за територію і били, навіть літніх жінок. Чоловіки взялися тримати ворота, аби їх не зачинили. Тоді у хід пішов сльозогінний газ і кийки. А за кілька секунд з–за спин перед­ньої «шеренги» охоронців пролунав постріл. Бо­йовики дротом перемотали вхід до воріт, притягли дерев’яний щит і стали віддалік.

Ошелешений начальник райвідділу Жашківської міліції Аркадій Білик разом із нарядом, викликаним на місце пригоди, теж довго не міг потрапити на територію. Охоронці на запитання, хто вони, відповідали, що зараз приїде їхній «головний» — і все розкаже.

Скоро приїхали й «головний», і адвокат СТОВ «Тетерівка» Юлія Коломієць. Адвокат розповіла, що «не бачила повноважень комісії» і «є вірогідність, що цю інвентаризацію проводять сторонні люди, а не члени спілки пайовиків». Люди зустріли ці «пояснення» обуреними вигуками.

Далі відео фіксує таке. Поки начальник райвідділу проситься зайти на територію і вигукує до «головного по охороні»: «Ти що, зі мною дрочишся?!», бойовики ховають кийки і балончики з газом. Потім один із них прямує на інший кінець автопарку, де за парканом стоїть автомобіль світлого кольору (селяни кажуть, так він передав зброю). Коли ворота відчиняються, «головний по охороні» підходить до молодчиків і проводить консультації. Міліція стоїть осторонь і лише потім шукає зброю. Її нема. Та у калюжі під самим парканом оператор фіксує гільзу, на яку люди вказують майору Орлику. Той вдає, що не чує, і врешті каже: «Хлопці, досить». Тож не було ні понятих, ні, головне, — доказів факту застосування зброї.

Коли молодчиків вантажили у підігнаний автозак, селяни зрозуміли, що відбувається фарс. Люди розповідають, що нібито пізніше, під час обшуку автівок, якими приїхали бойовики, міліція «не виявила» там ні кийків, ні газу, ні пістолетів, і «охоронців» випустили надвечір того самого дня.

«Це не кримінал, а з’ясування обставин»

Начальник жашківської міліції пан Білик від розмови з кореспондентом «УМ» ухилився. Натомість майор Орлик підтвердив: молодиків справді випустили того ж дня. А потім просто ошелешив висновком: «Те, що, може, там була гільза, ще не означає, що була стрілянина. Справа в тому, що кожен із нас хоче додати якогось фарсу... Там не було криміналу, просто з’ясування обставин. Було взято пояснення, виконано всі процесуальні дії. На даний час порушення законодавства немає».

Та чи не найважливіший казус у тому, що «злагодівська» «Тетерівка» не пускала людей до майна, яке... навіть не орендувала. Як з’ясувалося, під час судових тяганин у 2008 році, коли частина пайовиків «вибила» собі порцію майна, було і рішення адміністративного суду про те, що договір оренди визнано нелегітимним. Чому ці люди не повідомили решту пайовиків про такий факт — незрозуміло, але і СТОВ «Тетерівка» про таку «новинку» повідомляти не поспішало. Документ потрапив на очі пайовикам нещодавно і відверто ошелешив «правозахисників» «Злагоди» — юрист Юлія Коломієць чи то справді не знала, чи то вдала здивування, коли їй надали документ для ознайомлення.

Голова СТОВ «Тетерівка» Володимир Дзьома, функції якого після «викуплення» товариства виконує в.о. — пані Черепінська, — туманно пояснює: нібито «злагодівські» юристи вважають, що договір все одно чинний (тобто про рішення адмінсуду вони таки знали), а люди весь час отримували орендну плату. Володимир Дзьома переконаний: біда у село прийшла саме зі «Злагодою», і він сам є жертвою рейдер­ства.