Азія наступає

23.12.2011
Азія наступає

Наталка Жукова на старті чемпіонату світу принесла команді найбільше очок.

На відміну від чоловіків, які проводять шахові турніри збірних із 1985 року, представниці прекрасної статі вперше зібралися на свій форум лише чотири роки тому. На попередніх двох чемпіонатах світу серед жіночих збірних — у 2007 році в Єкатеринбурзі й 2009–му в Нінбо (КНР) — трійка призерів мала однаковий вигляд: Китай, Росія, Україна. Захистити свої позиції серед десяти збірних на третьому ЧС, який триває у місті Аралик на сході Туреччини, нашій жіночій команді буде складно. Що й показав старт турніру.

Насамперед дається взнаки відсутність найкращої української шахістки Катерини Лагно. Оскільки проведення ЧС тривалий час «висіло» під питанням, уродженка Львова, а нині донеччанка погодилася виступити на Всесвітніх інтелектуальних іграх у Китаї. Там Лагно посіла друге місце. Завершення змагань у Пекіні збіглося з початком турніру в Аралику, тому Катерина попросила не залучати її на світову першість. Тренер збірної України Михайло Бродський із розумінням поставився до прохання лідерки. Тим паче, їй потрібен відпочинок перед серйозним січневим турніром у голландському Вей­­к–ан–Зеє. А національній команді Лагно ще допоможе, адже навіть нинішній ЧС українці розцінюють крізь призму підготовки до Всесвітньої шахової Олімпіади, яку в наступному році прийме Стамбул.

Через відсутність лідерки Бродський залучив до збірної Тетяну Василевич (рейтинг — 2412). Також честь України на першості світу захищають Ганна Ушеніна (2463) й Інна Гапоненко (2435), причетні до обох попередніх наших «бронзових» успіхів, а також Марія Музичук (2460) і Наталія Жукова (2427), котрі виступали лише на другому форумі.

Турнір наші почали доволі вдало, відстоявши нічию з індійками — 2:2. На першій дошці Ушеніна програла віце–чемпіонці світу Хампі Конеру (2600), але ситуацію врятувала Жукова перемогою на четвертому столі. Музичук і Гапоненко розійшлися з опонентками миром.

Далі були два невдалі матчі. Поразку збірній Росії (1:3) ще можна зрозуміти, адже на кожній дошці суперниці мали вищі рейтинги. Жукова й Ушеніна білими фігурами втримали нічиї; Музичук і Василевич чорними зазнали невдач. А от програш у третьому турі господаркам–туркеням (1,5:2,5) став справжньою сенсацією дня. Причому наловили ґав лідерки — Ушеніна й Гапоненко, тоді як Василевич свою партію виграла, а Жукова розділила очко.

На четвертий ігровий день тренер відправив у запас Ушеніну, а її успішно замінила Марія Музичук. Розлючені невдачею в попередньому турі, у протистоянні з Грецією виграли Жукова, Василевич, Музичук; лише Гапоненко відпустила свою суперницю з «миром». Виграш 3,5:0,5 дозволив «синьо–жовтим» піднятися з низів турнірної таблиці, але сьомий рядок — не та позиція, на яку розраховують наші шахістки.

Учора під вечір, перед єдиним на турнірі днем відпочинку, українки зустрічалися з відвертим аутсайдером — командою Південно–Африканської Республіки.

 

ТАБЛО

Жінки. Командний чемпіонат світу (Аралик, 17—28 грудня)

4–й тур. Україна — Греція — 3,5:0,5; Грузія — Росія — 2:2, Китай — В’єтнам — 3:1, Індія — Вірменія — 3,5:0,5; Туреччина — ПАР — 3:1.

Турнірне становище: Китай — 8, Індія — 7, Росія — 6, Грузія — 5, В’єтнам, Туреччина — 4, Україна — 3, Вірменія — 2, Греція — 1, ПАР — 0.