Відправили по перемоги

23.12.2011
Відправили по перемоги

Українська делегація юних «зимових» олімпійців. (Фото прес–служби НОК.)

Спортивні традиції, особливо олімпійські, — доволі консервативні. Україна дотримується неписаних правил і щоразу урочисто проводжає членів олімпійської сім’ї на головні змагання чотириріччя. Найближчий старт — I Зимові юнацькі олімпійські ігри, що пройдуть 13—22 січня в австрійському місті Інсбрук. До знаного альпійського курорту, де в 1976 році проходили XII зимові Олімпійські ігри, вирушають 23 юні українські спортсмени. Уже позавчора НОК влаштував їм офіційні проводи за участю державних чиновників, спортивних функціонерів та призерів минулих Олімпіад.

Представники України змагатимуться у восьми видах спорту: біатлон, лижні гонки, фігурне катання, санний спорт, стрибки на лижах з трампліна, лижне двоборство, гірськолижний спорт, шорт–трек. Першим про рецепт перемог членам української команди розповів олімпійський чемпіон Афін із боротьби Ельбрус Тедеєв. «Не жалійте себе та суперника», — сказав осетин, у жилах якого тече вочевидь гаряча кров.

Хоча варто відзначити, що юнацькі Ігри — це насамперед просвітницький форум, а вже потім — спортивний. Однак для нашої держави спортивна складова — безперечний пріоритет. Для того, аби наші молоді спортсмени гідно представили Україну в Інсбруці, за словами віце–президента НОК Володимира Бринзака, Державна служба молоді та спорту доклала максимум зусиль. «Таких умов, які були у вас, не мали жодні юні олімпійці в світі. Я знаю, як готувалися росіяни, скандинави. У вашому розпорядженні були найкращі бази з найкращими умовами для підготовки», — сказав у зверненні до молодих олімпійців пан Бринзак. «Вірте в себе і у свої сили», — додав у відеозверненні президент НОК Сергій Бубка, який не зміг особисто відвідати захід, що проходив у Національному університеті фізкультури та спорту.

Найширше в нашій збірній представлені фігуристи та саночники — їх по шестеро. Проте, певно, найвищих результатів очікуватимуть від змішаної четвірки біатлоністів, які, до речі, через участь у тренувальних зборах були відсутні на вечорі в «інфізі».

Варто нагадати, що з шести медалей, здобутих спортсменами незалежної України на зимових Олімпіадах, половина належить саме «стріляючим лижникам», точніше, лижницям — Валентині Цербе, Лілії Єфремовій та Олені Петровій. Саме Петровій організатори церемонії доручили зачитати послання українських олімпійців до молодих спортсменів.

Дочекавшись свого «зіркового часу» — виходу на сцену, учасники I Зимових юнацьких ігор, за традицією, отримали від попередників національний прапор. Чемпіонка І Літніх юнацьких ігор у Сінгапурі Катерина Дерун, передаючи синьо–жовтий стяг гірськолижниці Анастасії Горбуновій та саночнику Антону Дукачу, сказала: «Цей прапор приніс нам удачу. Нехай і вам він допоможе».