Чи добре чує Ваша дитина?

22.12.2011

В одному з випусків «УМ» (24 листопада №213 (4420) було опубліковано статтю «Якщо Ваш малюк не чує, головне — не гаяти часу!». Ця публікація викликала значний резонанс у читачів. Ми попросили головного лікаря Центру слухової реабілітації «Аврора» Олену Хоменко відповісти на їхні запитання.

 

— Мій син Данило (6 років) погано розмовляє — мовлення нечітке, таке враження, що він ковтає закінчення слів. Заняття з логопедом суттєвого покращення не дали. В наступному році ми йдемо до школи, і я побоююсь, що можуть виникнути проблеми в навчанні. Куди можна звернутися, щоб виявити причину порушення мовлення?

Наталія С., м. Львів

— У такому віці дитина повинна розмовляти чітко та зрозуміло, у мовленні мають бути всі звуки. Якщо ж Ваша дитина відстає у мовному розвитку, радимо звернутися в першу чергу до лікарів–аудіологів. Однією з причин поганого мовлення може бути порушення слуху. Це не означає, що Ваша дитина глуха. Вона чує, відкликається, розуміє, що Ви їй кажете, розмовляє, хоча нечітко. Її слух можна порівняти з несправним телевізором — бачу і чую, але нечітко, а частину взагалі не можу розібрати. А тих звуків і слів, яких дитина ніколи не чула, вона й не може повторити, вимовити. При цьому, чим гірший слух — тим гірша вимова, бо дитина говорить так, як вона чує. І, звичайно, таким дітям буде важко навчатися, що може викликати навіть зміну поведінки — дитина може бути ніби неуважною, агресивною. Дитина це не зможе пояснити батькам, тому що вона сама не розуміє, що погано чує.

Тому радимо всім батькам перед початком занять iз логопедом перевірити, як чує Ваша дитина. В домашніх умовах або звичайній дитячій поліклініці виконати це неможливо. Діагностувати рівень слуху дітям потрібно у спеціалізованих центрах, де є все необхідне та якісне обладнання, що дає змогу оцінити слух дитини об’єктивно (незалежно від її реакції). Якщо ж слух у Вашої дитини виявиться у межах норми, радимо звернутися до невролога або психоневролога.

 

— Моїй доньці 8 місяців. Я стала помічати, що вона не реагує на звуки, навіть дуже голосні. Іноді, правда, повертається, але це схоже на збіг. Чи можна перевірити слух таким малесеньким діточкам?

Ганна К., м. Суми

— Для дітей раннього віку не підходять стандартні методи перевірки слуху, бо дитина не може дати відповідь, чує вона чи ні, і як вона чує. Але сьогодні вже можна діагностувати стан слуху навіть у новонароджених, починаючи з першого дня життя. Для цього в Центрі слухової реабілітації «Аврора» використовуються спеціальні «об’єктивні» (незалежні від поведінкової реакції­ дитини) дитячі методи дослі­дження, для проведення яких є вся необхідна діагностична апаратура. Лише проаналізувавши результати комплексного дослі­дження, можна точно сказати, як чує Ваша дитина.

Крім того, якщо під час вагітності були інфекційні захворювання, загроза викидня, тяжкі пологи, i дитина народилася в асфіксії, їй робили штучну вентиляцію легенів, або вона мала підвищений рівень білірубіну у крові, неврологічні проблеми, проводився курс антибактеріальної терапії амікацином або гентаміцином, такій дитині обов’язково потрібно перевірити слух. При цьому це потрібно зробити як можна раніше, бажано до тримісячного віку, бо чим раніше буде компенсована втрата слуху, тим менше дитина буде відрізнятися від ровесників, що нормально чують, у загальному, мовленнєвому та інтелектуальному розвитку.

Бесіду провела Олена Єгова.

 

Запис на медичний прийом:
04210, м. Київ, проспект Героїв Сталінграда, 20;
тел.: (044) 467–30–60,
(050) 382–41–95
www.aurora.ua
e–mail: [email protected]