Фемідо, я вас не розумію!

16.12.2011

Конституційний Суд дозволив використовувати у судах регіональні мови і мови нацменшин разом із державною. Про це йдеться в рішенні КС, яке було ухвалене 13 грудня за поданням 54 народних депутатів. Парламентарії просили визнати неконституційною норму закону про судоустрій.

«Підстав для визнання неконституційними положень частини 4, 5 статті 12 закону «Про судовий устрій і статус суддів» про використання у судах разом із державною регіональних мов або мов національних меншин відповідно до Закону України «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов меншин» у порядку, встановленому процесуальним законом, немає», — зазначено в рішенні КС, яке цитує УНІАН.

У згаданій статті йдеться, зокрема, про те, що «використання в судочинстві регіональних мов або мов меншин гарантується державою та забезпечується за рахунок коштів Державного бюджету». Закон авторства Президента значно розширює можливість вживання регіональних мов у судах (будьмо відверті — йдеться насамперед про російську). Проект було ухвалено ще 7 липня 2010 року.