Поремигав — неси в смітник

16.12.2011

Влада Рима оголосила війну жувальній гумці.

Підраховано, що щоденно у Вічному місті, зокрема на території археологічних пам’яток та закладів культури, випльовують повз смітники більше 15 тисяч, а впродовж року — 5,5 мільйона використаних жуйок. Відтирання клейкого сміття коштує комунальним службам одне євро за штуку, тобто міський бюджет витрачає на це щороку 5,5 млн. євро. Крім того, жуйка завдає значної шкоди історичним пам’яткам i взагалі екологічній системі, адже період біологічного розкладу жувальної гумки становить п’ять років.

Італійські ЗМІ зазначають, що Рим не пішов так далеко, як Сінгапур, де за виплюнуту на вулиці чи приклеєну гумку можна навіть потрапити до в’язниці. Але відтепер на кожного «плювальника», якого спіймають з жувачкою на гарячому у Вічному місті, чекає штраф у 50 євро. Це на перший раз, бо за повторне порушення кара посилюється.

Запровадження нових правил минулого вівторка супроводжувалося акцією прибирання жуйок із місць археологічних розкопок на площі Ларго Аргентіна. У ній брав участь і головний консерватор історичних пам’яток Рима Умберто Брокколі, який гірко зауважив: «На жаль, і городяни, і туристи вважають Рим смітником, де можна викидати все будь–де».