Паличка в комі

15.12.2011

При стресових умовах бактерії можуть на якийсь час прикидатися мертвими, зводячи процеси життєдіяльності до мінімуму. Ймовірно, саме так їм вдалося сховатися від медиків під час безпрецедентної хвилі харчових отруєнь, яка цього року прокотилася Німеччиною.

Бактерія E.coli (кишкова паличка), як правило, мирно живе в людському організмі, не завдаючи своєму «господареві» жодної шкоди. Але деякі різновиди цієї бацили дуже небезпечні для здоров’я. Так, паличка різновиду O104: H4 у травні цього року призвела до загибелі 54 людей і тяжких наслідків для здоров’я майже чотирьох тисяч мешканців Північної Німеччини. При цьому науковці у найкращих лабораторіях вивчали харчові продукти, але не могли виявити прихованого ворога, нагадує «Медпортал».

Як показало нове дослідження німецьких вчених під керівництвом Антьє Флігера, кишкова паличка може впадати в «коматозний стан». І виявити такий мікроб — завдання не з легких. У чому причина? Як правило, дослідження продукту на наявність шкідливих бактерій ґрунтується на здатності мікроорганізмів до поділу. Якщо бактерія впадає в особливий стан — VBNC (життєздатна, але некультивована форма бактерій), то виявити її традиційними методами не вдається. При цьому мікроб зовсім не мертвий! Потрапивши у сприятливі для розвитку умови людського організму, він знову починає жити «повним життям», виділяючи небезпечні для нас токсини. Антьє Флігеру вдалося виявити такий стан у кишкової палички в лабораторних дослідженнях (учений обробляв зразки міддю, створюючи для бактерії стресові умови).

А в іншому недавньому дослідженні канадські вчені дивилися на поведінку мікробів в умовах, наближених до «бойових» — на листі салату. Вони виявили, що більше половини мікробів впали в стан VBNC. «Нам вдалося встановити, що мікроби зберігали обмін речовин, але на вкрай низькому рівні», — звітують науковці.

У світлі нових даних медикам доведеться удосконалювати методи лабораторних досліджень на патогени, щоб у майбутньому уникати спалахів смертельних отруєнь.

 

ДО РЕЧІ

Спалахи інфекції, спричинені кишковою паличкою, у Німеччині були і раніше. Але траплялися вони здебільшого в дітей, і протікала хвороба, як правило, легко. Справді важкі випадки, коли токсин кишкової палички викликав повну відмову нирок, були винятком. Проте спалах, який стався в країні цього літа, викликав у медиків тривогу. Штам бактерії, який мав резистентність до багатьох антибіотиків, довго не могли відшукати в зразках продуктів. А за своєю токсичністю цей штам переплюнув практично всіх своїх «родичів», які дуже рідко призводять до смерті людини. Його походження й досі залишається загадкою для дослідників.