Останнє європейське попередження

14.12.2011

Напередодні саміту Україна–ЄС, який відбудеться 19 грудня, у Києві побував комісар Європейського Союзу з питань розширення і європейської політики сусідства Штефан Фюле. Позавчора ввечері він обговорив із представниками української влади нюанси підготовки до форуму. І пояснив, за яких умов вона, дружба між Україною та ЄС, можлива.

Розмова Фюле з Президентом Віктором Януковичем тривала аж три з половиною години. Прес–служба глави держави не навела жодних подробиць.

Генеральна прокуратура — а Фюле мав бесіду і з її керівником Віктором Пшонкою — виявилася відкритішою щодо деталей. Зокрема, у прокуратурі не стали приховувати, що єврокомісар цікавився «справою Тимошенко». Щоправда, процес над «ув’язненою №1» було згадано без імен, у формі евфемізму — у контексті «додержання законності під час проведення розслідування та підтримання державного обвинувачення у кримінальних справах, що становлять особливий громадський інтерес».

Під час зустрічі Штефан Фюле звернувся до Генпрокурора з проханням посприяти в отриманні дозволу на зустріч з Юлією Тимошенко у приміщенні слідчого ізолятора. «Такий дозвіл адміністрацією СІЗО був наданий», — повідомила прес–служба ГПУ, наче зустріч з ув’язненими — це щось унікальне. Хоча в українських обставинах — таки так: останнім часом до Тимошенко в «Лук’янівку» пускали лише адвоката–нардепа Сергія Власенка. І суддю.

«Я був радий можливості приватної розмови з Юлією Тимошенко, поговорити з нею про її стан здоров’я і про розвиток її справи. Я повідомив їй про стурбованість ЄС щодо цього процесу, і запевнив її, що ми будемо й надалі уважно стежити за її апеляцією і наполягатимемо на тому, щоб її права були дотримані, аби вона могла захищатися під час справедливого судового процесу», — зазначив Фюле після зустрічі в офіційному повідомленні. Єврокомісар не коментував ані стан здоров’я Тимошенко, ані обставини її утримання.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

Духовний лідер Тибету Далай–лама стурбований станом справ із дотримання прав людини й демократії в Україні. Про це він сказав позавчора у Празі під час зустрічі з Богданом Данилишиним — екс–міністром економіки в уряді Тимошенко, який отримав у Чехії політичний притулок. Про зустріч повідомляє сайт очолюваної Данилишиним організації «Українська європейська перспектива».

Данилишин передав Далай–ламі лист щодо «сучасної ситуації з дотримання прав людини в Україні, захисту прав людини та політичних переслідувань, ув’язнення лідера опозиції Юлії Тимошенко та інших опозиційних діячів та членів колишнього уряду».