Снігуроньці на заздрість!

13.12.2011
Снігуроньці на заздрість!

Йога — один із засобів схуднення. (Фото з сайту tochka.net.)

«Який жах! До Нового року залишилося менше трьох тижнів, а я ще не схудла», — таку фразу журналістка «УМ» (а заразом — і зо два десятки пасажирів «маршрутки») почула від жінки, яка голосно виливала свої проблеми в трубку мобільного телефона. Вочевидь, розмова велася з подругою, якій проблеми iз зайвим жиром були незнайомі. Бо ж балакуча пані постійно казала «Ні, ти не розумієш, як це важко». І пояснювала, що схуднути треба кров із носа, бо жінка не може влізти в сукню, куплену за божевільні гроші спеціально до свята. Якщо коротко, то сукня — класна, а на новорічній вечірці буде ВІН (!), і треба бути найчарівнішою, але — жах, жах! — сукня не застібається, навіть якщо втягнути живіт і не дихати. І що з цим робити, незрозуміло. Бо якщо терміново не зменшити талію і те, що трохи нижче, буде справжня катастрофа! Цей епізод укотре підтвердив давнє спостереження: для жінок схуднення — це один із найпопулярніших пунктів у списку планів до Нового року. Але чим реально можна зарадити в такому випадку, коли часу лишилося мало, а зайвих кілограмів — багато?

 

А калорії може комп’ютер порахувати…

Насамперед, як зазначають фахівці з Центру дослідження раку імені Фреда Хатчінсона (США), треба об’єктивно оцінити те, що є на сьогодні, і показник, до якого слід просуватися. І зрозуміти, що за 2—3 тижні безболісно для організму можна скинути не більше 5 кілограмів. Більш інтенсивне схуднення або шкодить здоров’ю, або дає нестабільний результат (вага швидко повертається). Спеціально для допомоги бажаючим схуднути до свят лікарі підготували рекомендації, що ґрунтуються на результатах наукових досліджень і практичних даних:

1. Рухайтеся кожен день. Немає особливої різниці — або займатися по 10—15 хвилин 2—3 рази на день, або виконувати особисту «рухову норму» за один 45–хвилинний прийом. Головне, щоб це приносило задоволення, не заважало оточуючим та було регулярним. Фізична активність допомагає схуднути, якщо людина не ставить перед собою нереальних цілей. Замахнувшись на велике й надто важке, можна в якийсь момент опустити руки, сказати «це мені не під силу» і відмовитися від своєї задумки. Краще брати нижчу, доступнішу планку, тоді завдання не виглядатиме чимось фантастичним, і людина зможе легко його виконувати. Лікарі кажуть, що 30—60 хвилин аеробного навантаження на день (енергійна прогулянка, танець під улюблену музику, розминка на велотренажері або біговій доріжці) цілком достатньо, щоб залишатися в гарній формі. Єдина умова — треба робити це кожен день.

2. Ведіть харчовий щоденник. Витративши трохи часу на те, щоб записати, що ви їсте і п’єте, ви зможете зрозуміти, звідки беруться зайві калорії. Може, на перший погляд здасться, що реєструвати кожну булочку та шматок пиріжка буде і довго, і складно. Утім для багатьох осіб, які страждають від зайвої ваги, достатньо буквально двох–трьох днів такої продуктової «бухгалтерії», аби отримати відповідь на нагальне питання «звідки ж береться цей жир?». Зазвичай люди необ’єктивно оцінюють кількість їжі, спожитої за день, не помічають легких перекусів на ходу, а потім дивуються: ніби й нічого особливого не їси, а вага тільки збільшується. Насправді за тим «нічого особливого» може ховатися триденна норма їжі! Для тих, хто не має часу на підрахунок дідусевими методами, існують спеціальні онлайн–щоденники, які допоможуть розрахувати калорійність їжі та простежити за зниженням ваги впродовж певного часу.

3. Ставте собі досяжні цілі. Найбільша помилка тих, хто збирається схуднути — намагатися відразу скинути багато кілограмів. Воно й зрозуміло: часу до свят лишається мало, а жиру, який треба терміново кудись подіти, — багато. Але наполеонівські плани тут недоречні і навіть шкідливі. Щоб досягти стійкого результату і при цьому не зруйнувати власне здоров’я, потрібно рухатися до мети повільно. Дієтологи радять, що за тиждень вага повинна знижуватися на кілограм.

4. Ставте собі конкретні цілі. «Я хочу схуднути» — звучить занадто абстрактно, розпливчасто. Краще намічайте невеликі, але конкретні рубежі, які з часом складуться у потрібний результат. Наприклад, їсти по 5 порцій овочів і фруктів на день, гуляти 15 хвилин в обідню перерву або випивати 5—6 склянок води на день. Причому змусити себе НЕ робити щось шкідливе (наприклад, не наїдатися на ніч) набагато складніше, ніж навчитися робити щось корисне (наприклад, вечеряти кефіром чи салатом). Лікарі пояснюють: психіка людини влаштована таким чином, що набути нові здорові звички в більшості випадків набагато легше, ніж постійно встановлювати для себе заборони, хоч обидва методи нібито мають привести до однакового результату.

5. Не дайте пропасти вашим зусиллям. Не варто відмовлятися від своїх планів через один невдалий день. Замість цього спробуйте зрозуміти, що завадило вам рухатися до мети і продумайте, як ви зможете впоратися з цією перешкодою в майбутньому. Наприклад, щоб знову не купити шоколадний батончик, коли стоїте в черзі до каси, наступного разу перекусіть жменькою горіхів перед тим, як вирушити в супермаркет.

6. Займіться йогою. За даними досліджень, йога допомагає худнути і підтримувати нормальну вагу. Дослідження Алана Крістала, опубліковане в 2005 році, показало, що регулярні заняття йогою допомагають схуднути або уникнути збільшення ваги в середньому віці. Учені продовжували спостерігати за учасниками дослідження і в 2009 році опублікували другу частину роботи. Виявилося, що люди, які займаються йогою, ставляться до своєї їжі більш усвідомлено і рідше набирають зайву вагу.

 

ОТАКОЇ!

Жінки, які покладають великі надії на так звані «швидкі» дієти, мають враховувати один неприємний момент. При екстреному схудненні часто трапляється так, що «здуваються» зовсім не ті місця на тілі, які хотілося б зменшити. Наприклад, ми хочемо, щоб схудли стегна, а замість цього «спадають» груди. Це відбувається тому, що жир найлегше згорає там, де він найменш щільний. Так, при різкому схудненні спочатку зійде жир із обличчя, потім зменшаться груди, далі — сідниці, а вже в останню чергу стануть тоншими стегна і зменшиться живіт.