Економна поразка

09.12.2011

Здається, жоден з українських жіночих волейбольних клубів ніколи міцно не стояв на ногах. Однак сьогодні окремі колективи взагалі втратили опору й підтримку. Так, припинив своє існування багаторазовий чемпіон країни — черкаський «Круг». А одеська «Джинестра», відмовляючись від участі у єврокубках, змусила своїх уболівальників хапатися за серце. «Через те, що не маємо фінансів, ми не змогли вчасно розпочати оформлення віз. А коли керівництво клубу знайшло гроші — було вже пізно», — коментує «УМ» відмову від єврокубкових змагань головний тренер одеситок Олена Соколовська.

Власне, заявляючись наприкінці попереднього сезону до участі в Кубку виклику, пані Соколовська розраховувала всерйоз «попсувати нерви» єврокубковим суперницям. Однак упродовж міжсезоння в клубі не втримали провідних виконавиць. А фінансувати міжнародний виступ нового та «необкатаного» колективу спонсори клубу, які в умовах економічних потрясінь рахують кожну копійчину, очевидно, не захотіли.

Відтак, заплативши штраф за відмову від виступів «на Європі», «Джинестра» втратила сім тисяч євро. Тоді як лише один переїзд, за словами Олени Соколовської, обходиться команді в десять тисяч. Якщо ж додати сюди витрати на прийом команди–суперниці, оренду залу в Южному (саме тут мали проводити міжнародні матчі одеситки), то набіжить чимала сума. Шкода, але нещодавній прогноз президента ФВУ Володимира Туровського про складне майбутнє українського волейболу, схоже, справджується.

Якщо в «Південній Пальмірі» уболівальники взагалі залишилися без «десерту», яким без перебільшення можна назвати єврокубкові матчі, то в Сіверськодонецьку місцева команда влаштувала шанувальникам волейболу свято «солодкоїжок». Щоправда, позавчора ввечері «шматочок єврокубкового пирога» швидко з’їли, а добавки, на жаль, не заробили. Власне, така солодка історія з гірким присмаком цілком характеризує виступ «Сіверськодончанки» в другому раунді Кубку виклику. Програвши перший поєдинок (1:3) бронзовому призеру словенської першості — «Кальциту», підопічні Володимира Бузаєва виграли матч–відповідь — 3:0. Згідно з новим регламентом, на команди очікував «золотий» сет, у якому сильнішими виявилися гості. Очевидно, молодим вихованкам Володимира Бузаєва просто не вистачило досвіду виступів у єврокубкових баталіях, принаймні на це після першого матчу в Словенії нарікав тренер.

У схожу ситуацію з вирішальним сетом потрапив і чинний чемпіон країни — южненський «Хімік», який учора ввечері у матчі–відповіді 1/16 фіналу кубка ЄКВ приймав німецький клуб «Роте Рабен». Аби пройти до наступного кола, дівчатам із Южного треба не тільки виграти домашню гру, а й вийти переможницями в «золотому» сеті. «Усе в наших руках. Головне, щоб дівчата повірили в свої сили», — заявив напередодні матчу наставник южненської команди Євген Ніколаєв.

 

ТАБЛО

Жінки. Кубок виклику. Другий раунд. Матч–відповідь.

«Сіверськодончанка» (Україна) — «Кальцит» (Словенія) — 3:0 («золотий» сет — 12:15; перший поєдинок — 1:3).