Антидиявольська операція

09.12.2011
Антидиявольська операція

«Ліон» розтрощив загребське «Динамо» й вийшов у «плей–оф». (Фото Рейтер.)

Гучною сенсацією закінчився груповий етап Суперліги. Один із грандів світового футболу, «Манчестер юнайтед», передчасно залишив турнір.

 

Великі сюрпризи маленьких команд

«Червоним дияволам» достатньо було зіграти внічию з посереднім швейцарським «Базелем», але навіть на такий скромний вчинок імениті гості не спромоглися. До того ж втратили через травму центрального захисника Неманью Відича. Поразка 1:2 відправила англійців у Лігу Європи — такий вирок наставник «МЮ» Алекс Фергюсон назвав покаранням. А тренер чемпіонів Швейцарії Хайко Фогель довго не міг повірити в те, що сталося. «Давид побив Голіафа!» — вигукнув він і визнав героями всіх своїх підопічних, кожен із яких готовий постояти за партнера.

У другому матчі квартету С «Бенфіка» скромно впоралася з аутсайдером із Румунії й забезпечила собі перше місце в групі. А «Оцелул», як і іспанський «Вільяреал» та хорватське «Динамо», програв усі шість поєдинків.

Драматичною вийшла розв’язка у когорті D. «Ліону», щоб обійти «Аякс», потрібно було не лише виграти у Загребі, а й значно покращити свою різницю забитих і пропущених м’ячів. Перед матчем із «Динамо» у французів вона була «мінус чотири», тоді як голландці мали на три очки більше й різницю «плюс три». Але «Ліон» зробив, здавалося, неможливе. Пропустивши першими, гості впродовж 30 хвилин забили аж сім м’ячів, здобувши найбільшу перемогу в ЛЧ у своїй історії! Щоправда, на той момент хорвати вже грали в меншості — після вилучення колишнього київського динамівця Єрко Леко.

Тож бронзовий призер чемпіонату Франції наздогнав голландського гранда за очками й випередив за різницею м’ячів («+2» проти «0»), оскільки господарі «Амстердам арени» не втримали бажану нічию й були биті безжальним «Реалом». В очних же дуелях «Ліон» і «Аякс» двічі розійшлися нульовими мировими.

Мадридці єдині серед 32 учасників групового етапу виграли всі шість матчів, забивши при цьому 19 м’ячів. Найбільше ж голів, 20, на рахунку «Барси». А загребське «Динамо» поставило два антирекорди, пропустивши на цій стадії найбільше голів в історії ЛЧ (22) і отримавши різницю м’ячів «–19». За такий сором керівництво хорватського чемпіона звільнило Крунослава Юрчича з посади головного тренера. Раніше найгірша різниця була в 2002 році у московського «Спартака» («–17»), а найбільше м’ячів — по 19 — пропускали угорські «Ференцварош» (1995 р.) і «Дебрецен» (2009 р.), київське «Динамо» (2007 р.) і словацька «Жиліна» (2010 р.).

Посмішка фортуни

Фантастичний збіг обставин дозволив вийти до «плей–оф» iз когорти В московському ЦСКА. Для цього російському віце–чемпіону треба було обіграти італійський «Інтер» на стадіоні «Джузеппе Меацца» й дочекатися нічийного підсумку дуелі «Лілль» — «Трабзонспор». В іншому разi до 1/8 фіналу виходив би переможець двобою у Франції. А вирішальний м’яч армійців у Мілані захисник Василь Березуцький забив після кутового за чотири хвилини до фінального свистка. Хоча двома хвилинами раніше гості могли пропустити й програти, та за рахунку 1:1 Міліто влучив у поперечину.

Із групи А далі пройшли «Баварія», попри поразку від «Сіті» в Манчестері, й «Наполі», який у поєдинку з «Вільяреалом» в Іспанії підтримували аж п’ять тисяч італійських фанів. Мюнхенці грали в Англії напіврезервним складом, український півзахисник Анатолій Тимощук провів на полі весь матч.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий раунд. 6–й тур (матчі середи)

Група А. «Вільяреал» (Іспанія) — «Наполі» (Італія) — 0:2 (Інлер, 65; Гамшик, 76), «Манчестер Сіті» (Англія) — «Баварія» (Німеччина) — 2:0 (Сильва, 36; Яя Туре, 52)

Підсумкове становище: «Баварія» — 13, «Наполі» — 11, «МС» — 10, «Вільяреал» — 0.

Група В. «Лілль» (Франція) — «Трабзонспор» (Туреччина) — 0:0, «Інтер» (Італія) — ЦСКА (Росія) — 1:2 (Камб’яссо, 51 — Думбія, 50; В. Березуцький, 86)

Підсумкове становище: «Інтер» — 10, ЦСКА — 8, «Трабзонспор» — 7, «Лілль» — 6.

Група С. «Базель» (Швейцарія) — «Манчестер юнайтед» (Англія) — 2:1 (Штреллер, 9; А. Фрай, 84 — Джоунс, 89), «Бенфіка» (Португалія) — «Оцелул» (Румунія) — 1:0 (Кардосо, 7)

Підсумкове становище: «Бенфіка» — 12, «Базель» — 11, «МЮ» — 9, «Оцелул» — 0.

Група D. «Аякс» (Голландія) — «Реал» (Іспанія) — 0:3 (Кальєхон, 14, 90+2; Ігуаїн, 41), «Динамо» (З, Хорватія) — «Ліон» (Франція) — 1:7 (Ковачич, 40 — Гоміс, 45, 48, 52, 70; Гоналон, 47; Лісандро, 64; Бріан, 75; вилучення: Леко, 25 («Д»))

Підсумкове становище: «Реал» — 18, «Ліон» (різниця м’ячів 9—7), «Аякс» (різниця 6—6) — 8, «Динамо» — 0.