Постуйте із задоволенням

07.12.2011
Постуйте із задоволенням

28 листопада розпочався Різдвяний піст — час, коли православні християни відмовляються від споживання тваринних продуктів, від багатьох розваг, зайвих балачок, сварок і «домашніх війн», щоб досягти духовного та фізичного очищення. На відміну від Великого — найсуворішого — посту, під час Різдвяного вірянам можна їсти рибу в усі дні, крім середи і п’ятниці. Але для тих, хто вперше вирішив дотримуватися посту, навіть такий варіант може бути складним, кажуть лікарі. Одна річ — коли людина не вживає звичні продукти і страви кілька днів, зовсім інша — коли раціон кардинально змінюється більш ніж на місяць. Для того аби піст минув без проблем, медики радять дотримуватися простих правил. І насамперед — розібратися, які продукти можуть компенсувати брак тваринних білків у раціоні.

Як розповів «УМ» терапевт Олександр Ляшенко, у кожного з нас за роки життя формуються певні вподобання стосовно продуктів і страв. Хтось не може жити без салату «Олів’є», для когось ранок просто неможливий без чашки кави з молоком або йогурту. І ці звичні речі треба чимось замінити, продумати нове меню, підібрати відповідні рецепти, щоб не залишитися без обіду взагалі. Піст — це не голодування, людина має бути ситою і задоволеною, а не дратуватися через добровільну аскезу. «Проблема багатьох людей, які намагаються постувати, полягає в тому, що вони не знають смачних замінників звичних м’ясних та молочних страв, — каже пан Олександр. — І пісна їжа стає для них синонімом «несмачної». Справді, «голу» гречку чи макарони важко назвати делікатесом. За місяць із гаком корисні каші та супчики викликатимуть лише тупе роздратування. Не треба до цього доводити. Навчіться готувати смажені шампіньйони та гливи, оладки з моркви, соєві котлети, різні страви з квасолі, бобів, соєвого сиру. Додавайте до страв пісний майонез, кетчупи, соуси — вони моментально «звеселять» ту саму гречку з грибною підливою. Крім того, не забувайте про рибу, яку можна споживати в певні дні».

За словами фахівця, позитивне налаштування та творчий підхід до приготування пісних страв не лише покращують настрій, а й безпосередньо впливають на стан здоров’я. Якщо обмежувати раціон через силу, без радості, можна заробити проблеми зі шлунком — так званий «нервовий» гастрит. Якщо ж робити все правильно, в позитиві, організм дійсно очищується від шлаків, і печінка з жовчним міхуром, нирки та кишечник уже не нагадують склад отрутохімікатів. Завдяки посту огрядні люди скидають зайві кілограми. А при виразковій хворобі шлунка і дванадцятипалої кишки, хронічному запаленні підшлункової залози, при певних видах каменів у нирках лікарі навіть прописують хворим лікувальні дієти без м’яса та інших скоромних продуктів.

Як додають фахівці з НДІ харчування Російської академії медичних наук, людям, які постують, треба харчуватися не двічі на день, а принаймні кожні три години. Тоді піст для здорової людини пройде майже непомітно, оскільки організм постійно отримує їжу, всі необхідні речовини, і спокійно його переносить. Російські дієтологи кажуть, що для достатнього надходження з їжею вітамінів і мікроелементів під час посту обов’язково треба споживати фрукти, салати, зелень і квашену капусту. А щоб не мучитися від голоду, краще їсти через кожні три години вдень. Переїсти пісної їжі складно, і вона, на відміну від м’яса, швидко перетравлюється та не «зупиняє» всю травну систему. При дотриманні всіх цих рекомендацій фахівці оцінюють пiст як корисне «розвантаження» для організму.

 

ДО РЕЧІ

Як зауважує головний дієтолог МОЗ, кандидат медичних наук, директор НДІ харчування Олег Швець, піст справді корисний для фізичного здоров’я людини. Ті чоловіки та жінки, які страждають на численні захворювання внутрішніх органів, пов’язані з надмірним та незбалансованим харчуванням, під час посту можуть зробити великий крок до нормалізації власного раціону. А відмова від червоного м’яса, яке несе велику кількість насичених жирів, доцільна і корисна не тільки під час посту, а й після нього, каже спеціаліст. На відміну від риби, яка є чудовим джерелом корисних речовин.

Утім при деяких захворюваннях органів травлення, перш ніж починати піст, треба проконсультуватися з гастроентерологом чи дієтологом, оскільки різкі зміни в харчуванні можуть призвести до загострення хвороби. Спеціаліст також порадить, як правильно виходити з посту, щоб не нашкодити собі. До речі, людям, у яких є проблеми зі здоров’ям, послабити піст дозволяє й церква.