Мільйони на стадіони... які можуть спорожніти

07.12.2011

У Всесвітній день боротьби зі СНІДом (який планета відзначала 1 грудня), ВБО «Всеукраїнська мережа людей, що живуть із ВІЛ» звернулася до влади з проханням не ігнорувати проблеми ВІЛ–позитивних людей, а по–справжньому піклуватися про їхнє здоров’я. «Держава витратила на будівництво найдорожчого стадіону в Європі 560 мільйонів доларів. За ці кошти Україна могла б зупинити епідемію ВІЛ/СНІД раз і назавжди, — йдеться у зверненні Всеукраїнської благодійної організації. — За ці гроші всі українці, які потребують такого лікування, могли б отримувати ліки впродовж 24 років, і таким чином не передавати вірус. Адже людина з вірусом імунодефіциту, яка вживає ліки, стає цілком безпечною для партнера навіть при незахищеному сексі».

«Трохи більше, ніж за добу, в Україні помирає від СНІДу ціла футбольна команда. Країна, яка не звертає уваги на проблему епідемії ВІЛ/СНІДу, на темпи її поширення, приречена на порожні футбольні поля — без уболівальників, без гравців», — зазначив заступник голови координаційної ради мережі ЛЖВ Дмитро Шерембей. За словами фахівця, людей, які живуть iз ВІЛ в Україні, близько 360 тисяч. При цьому лікування за кошти бюджету отримують лише 25 тисяч осіб. У черзі на лікування стоїть 9 тисяч людей. Проблеми з державними закупівлями та недофінансуванням державної програми з ВІЛ/СНІДу постійно ставлять життя людей під загрозу: не вистачає ліків, тест–систем, немає профілактичних програм, тож кількість ВІЛ–позитивних людей та хворих на СНІД дедалі тільки зростає.

«Ми повністю відкриті для співпраці з владою. Завдяки нашому діалогу Президент офіційно дав доручення уряду забезпечити лікуванням усіх ВІЛ–позитивних українців, які цього потребують. В умовах складних переговорів із Глобальним фондом щодо гранту для боротьби зі СНІДом на 2012—2016 роки на суму близько 300 мільйонів доларів влада повинна бути як ніколи відповідальна. І ми готові її підтримати в боротьбі за здоров’я кожного українця та майбутнє країни», — завірив голова координаційної ради мережі ЛЖВ Володимир Жовтяк.

Як нагадують лікарі, ВІЛ — це вірус імунодефіциту людини. Він є причиною СНІДу, тобто синдрому набутого імунодефіциту. ВІЛ належить до сімейства ретровірусів, або «повільних» вірусів. Річ у тім, що ослаблення імунної системи може тривати роками. І людина, заражена ВІЛ, може довго жити нормальним життям, добре почуватися і не підозрювати нічого лихого, аж доки не відчує значного погіршення стану здоров’я. Навіть медичне обстеження та аналізи не допоможуть виявити інфікування відразу. Лише через три місяці після того, як вірус потрапляє в організм, у людини з’являються антитіла до ВІЛ, які можна знайти за допомогою тестів. Причому таких тестів треба зробити два — за одним можна отримати як хибно негативний, так і хибно позитивний результат.

ВІЛ поступово послабляє імунну систему, опорні сили організму виснажуються і стають слабкими, тож в організм легко проникає ціла низка інших інфекцій, які беруть гору над імунітетом. Без термінового спеціального лікування ці зазвичай нестрашні для звичайної людини інфекції та віруси (грип, герпес тощо) можуть призвести до смерті.

ВІЛ–позитивні люди мають підтримувати постійний контакт зі своїм лікарем, щоб той регулярно спостерігав за їхньою імунною системою. Існує аналіз крові, що називається Т–клітинний тест, або СD4. Він показує, як імунна система справляється зі своїми функціями. Якщо кількість клітин СD4 знижується, це вказує на послаблення імунної системи. Коли кількість цих клітин зменшується до певного рівня, людині призначають лікування. Якщо цього не зробити, вона захворіє на СНІД. В ідеалі варто проходити цей тест кожні 3—6 місяців і регулярно порівнювати його результати.

 

ВАРТО ЗНАТИ

ВІЛ передається від однієї людини до іншої такими способами:

— при використанні нестерильних голок чи шприців (тих, які були у вжитку і заражені ВІЛ) для ін’єкцій;

— при переливанні зараженої інфікованої крові неінфікованій людині;

— при незахищеному сексi;

— від інфікованої матері до новонародженої дитини під час виношування плоду, при пологах чи годуваннi грудьми (слід зазначити, що зараз існують ефективні препарати, що дозволяють запобігти передачі ВІЛ від матері до дитини. Ці препарати доступні в Україні).

ВІЛ не передається:

— через чхання, кашель, при перебуванні в одному приміщенні з інфікованою людиною (вірус дуже нестійкий і гине поза організмом людини);

— через укуси комах;

— через домашніх тварин;

— при використанні загального посуду (чашок, виделок, ложок), рушників, постільної білизни, телефону, унітазу, ванни, басейну тощо;

— при обіймах, рукостисканні, поцілунку.