Балкон із настроєм

06.12.2011
Балкон із настроєм

Торiк винничан тiшив, зокрема, ось такий балкон. (Фото з сайту pics.livejournal.com.)

Святкове змагання за найкраще оформлення будинку до Нового року та різдвяних свят у Вінниці проходить уже другий рік поспіль. Заявки від охочих узяти участь у конкурсі міська рада прийматиме до 29 грудня. А в останній день цього року члени конкурсної комісії, до складу якої входять керівники департаментів міської ради, представники депутатського корпусу та журналісти, пройдуть вулицями, аби оцінити старання вінничан.

Переможці отримають грошову винагороду — від 2 до 5 тисяч гривень. Загалом власники приватних осель, приватні підприємства і бюджетні установи позмагаються у кількох номінаціях: на краще «новорічне» вікно, балкон і фасад будинку. Головна вимога до конкурсантів — загальний вигляд прикрашеного вікна має відтворювати новорічний настрій і дарувати атмосферу свята, зазначають у Вінницькій міськраді. Тому, на відміну від минулого року, вінничанам дозволили прикрашати фасади своїх помешкань не лише гірляндами й новорічними іграшками, а й саморобними прикрасами з підручних предметів. «Основне завдання конкурсу — «запалити» місто, створити відчуття Нового року, — каже «УМ» співробітник прес–служби міськради Аліса Мисловська. — Очікуємо, що цьогоріч охочих взяти участь у конкурсі буде значно більше».

За словами пані Аліси, напередодні 2011 року мерія отримала близько 50 заявок — як від юридичних та фізичних осіб, так і приватних підприємств та бюджетних організацій. «Наприклад, одне з призових місць посiв під’їзд 9–поверхового будинку, мешканці якого гуртом прикрасили загальні вікна на кожному поверсі, — пригадує речниця міськради. — У номінації на найкращий новорічний балкон перемогло кафе, де спершу з’явилися гірлянди, дощик, іграшки, а ввечері всі могли милуватися танцями іграшки Діда Мороза. З ним призове місце розділив балкон, який прикрасила подружня пара пенсіонерів. Звісно, їхні можливості були скромнішими, проте відчувалося, що літні люди оздоблювали все від душі».

В інших номінаціях перемогли приватні садиби, на одній з яких Дід Мороз «ліз» по трубі, а також дитячі садки, школи та лікарні. Учасників конкурсу журі оцінювало за п’ятибальною шкалою, після чого бали підсумовували. «Цього року, окрім старань самих вінничан, міська рада хоче додати більше ілюмінації у центрі міста. Також сподіваємося, що значно активнішими будуть невеликі приватні магазини, які минулоріч, відверто, не вразили старанням зробити свої вітрини святковішими», — додає Аліса Мисловська.

Заявки на конкурс влада міста просить надсилати на електронну адресу, вказану на її сайті. Там же учасники можуть заповнити анкету і відправити світлини прикрашених будівель.