Довго запрягаючи

02.12.2011

В останній календарний день осені почали свій чотиримісячний марафон представники найпопулярнішого й найбільш видовищного зимового виду спорту — біатлоністи. Перший із дев’яти етапів Кубка світу цими днями приймає шведське містечко Естерсунд.

На старт нового сезону вийшли далеко не всі, хто змагався торік. Через травми поза лижнею перебувають росіяни Максим Максимов і Максим Чудов, німець Александер Вольф, норвежець Александер Ус. Лише набирає форму словак Павол Гурайт. У декретну відпустку пішли словенка Тадея Бранкович і норвежка Анн–Крістін Флатланд. Завершили кар’єру білоруси Рустам Валіуллін і Ольга Назарова, шведська зірка Анна–Карін Зідек, а також український сімейний дует Оксани Хвостенко і В’ячеслава Деркача. Нагадаємо, що з Хвостенко трапилася неприємна історія — після однієї з останніх гонок в її аналізах виявили заборонений препарат (потрапив в організм із ліками), тож жіночу збірну України позбавили срібних медалей, здобутих в естафеті на чемпіонаті світу.

Наша команда підійшла до сезону 2011/12 у повній бойовій готовності. Дошкуляло лише, що на деяких зборах навіть у північноєвропейських країнах «стріляючим лижникам» бракувало снігу. Керманич збірної Василь Карленко традиційно визначив як головний старт чемпіонат світу, який на початку березня відбудеться в Рупольдингу (тому це німецьке містечко викреслили з числа господарів етапів Кубка світу).

За тиждень до старту світового Кубка в Естерсунді провели змагання Кубка Міжнародного союзу біатлоністів (раніше він називався Кубком Європи). Зазвичай тут виступають резервісти, але наші тренери перевірили у спринтерських гонках практично весь основний склад збірної. Зірок із неба «синьо–жовті» не хапали, тож не варто було чекати високих результатів і на початку Кубка світу. Принаймні в позавчорашній індивідуальній гонці серед чоловіків українці розчарували.

Найвищим виявилося 22–ге місце Сергія Седнєва, для якого «індивідуалка» вважається улюбленою гонкою. Проте, зробивши всього один промах — на останній стрільбі стоячи, 27–річний представник Сумщини програв переможцеві ходом майже чотири хвилини (при тому що трійка призерів теж «промазала» по разу). Олег Бережний, подолавши дистанцію без промахів, розташувався на 49–му рядку протоколу. А ще більше засмучують позиції Сергія Семенова й Андрія Дериземлі у восьмому десятку.

Тож доведеться почекати, поки українці наберуть спортивну форму. А в якому стані перебувають дівчата, можна було переконатися вчора у вечірній індивідуальній гонці.

P.S. Права на показ Кубка світу на території України придбав Перший Національний телеканал. Щоправда, поки що його трансляції йдуть у запису.

 

ТАБЛО

Кубок світу сезону 2011/12. 1–й етап (Естерсунд, 30 листопада — 4 грудня)

Чоловіки. Індивідуальна гонка (20 км). 1. М. Фуркад (Франція) — 53 хв. 29,8 сек. (1 промах). 2. Шлезінгр (Чехія) — відставання 1 хв. 54,3 сек. (1). 3. Шемпп (Німеччина) — +1.54,5 (1)... 22. Седнєв — +3.50,9 (1)... 49. Бережний — +5.49,8 (0)... 75. Семенов — +7.40,7 (6). 76. Дериземля — +7.42,2 (5)... 80. А. Прима (всі — Україна) — +8.02,2 (3)...