Харківське вікно в Європу

02.12.2011
Харківське вікно в Європу

На шляху до 1/16 фіналу Ліги Європи «Металіст» не помітив перешкоди у вигляді «Аустрії».

Попри свій «бронзовий» статус у національній першості, харківський «Металіст» першим з українських команд пробився до весняної частини єврокубків. І може стати єдиним з таким рівнем успішності в поточному сезоні. За тур до завершення групового раунду Ліги Європи підопічні Мирона Маркевича вже гарантували собі першу сходинку у квартеті G. Такий результат харків’янам принесла перемога над віденською «Аустрією» — одним із лідерів австрійської бундесліги.

Гру позавчорашніх опонентів нападник «Металіста» та збірної України Марко Девич порівняв із діями національної команди Австрії, з якою нещодавно у Львові зустрічалися підопічні Олега Блохіна. «Типові німці», — додав серб.

Хоча на «Арені Львів» кілька тижнів тому збірна Австрії на рівних грала з українцями практично весь матч, а от клубна австрійська команда довго встояти перед натиском представника українського чемпіонату не змогла. Рівновага зберігалася до 40–ї хвилини, коли Едмар після чергового провалу оборони «фіолетових» удруге вивів харків’ян вперед — 2:1. До завершення протистояння підопічні Маркевича ще двічі засмутили кіпера гостей Лінднера, ставши найрезультативнішою командою групового етапу цьогорічної Ліги Європи (на рахунку «металістів» уже 14 голів). «Завдяки високому професіоналізму та хорошій якості гри харків’яни здобули заслужену перемогу», — констатував керманич австріяків Карл Даксбахер.

Загалом, у п’яти турах хлопці Маркевича не виграли лише в одному матчі — проти голландського АЗ. Із ним харків’янам ще доведеться зіграти повторний поєдинок у гостях.

Якщо «металісти» достроково гарантували собі євровесну, то полтавська «Ворскла» попрощалася з надіями на «плей–оф». Ще після четвертого туру підопічні Миколи Павлова втратили навіть теоретичні шанси на вихід із групи. Тож єдине, що залишалося «ворсклянам», — боротися за рейтингові очки для України та піднімати авторитет свого клубу в Європі.

Думається, останні невдачі на внутрішній арені — дві поразки поспіль «Оболоні» та донецькому «Металургу» — також додавали «Ворсклі» мотивації. У грі з чемпіонами Данії «зелено–білі» вели перед, здебільшого диктували свої умови, мали моменти, завдали аж 14 ударів по воротах, однак задовольнилися нічиєю. «Сьогоднішній матч показав, що ми на правильному шляху. У нас є футболісти, які можуть повести за собою партнерів у важку хвилину, проявити свої найкращі якості, особливо наприкінці зустрічі», — похвалив своїх підопічних Микола Павлов. За його словами, завданням команди було набрати більше очок у груповому турнірі, ніж минулого року — «Карпати». Це завдання виконано — Полтава має два пункти. «Тепер у наступному сезоні треба не пережити таке падіння, як львів’яни після успішного євросезону», — у жарті Павлова лише частка жарту.

Відібравши очки в суперника, «Ворскла» позбавила данців шансів на «плей–оф». Відтак делегатами від групи В у 1/16 фіналу стали бельгійський «Стандард» та німецький «Ганновер».

Загалом у наступну стадію другого за рейтингом єврокубкового турніру вже пройшли 11 команд.

 

ТАБЛО

Ліга Європи. Груповий етап. 5–й тур (матчі середи)

Група А

«Рубін» (Росія) — «Шемрок роверз» (Ірландія) — 4:1 (Вальдес, 10, 51; Натхо, 36; Мартінс, 62 — Оман, 12)

«Тоттенхем» (Англія) — ПАОК (Греція) — 1:2 (Модрич, 38 (пен.) — Салпінгідіс, 6; Атанасіадіс, 14).

Турнірне становище: ПАОК — 11, «Рубін» — 10, «Тоттенхем» — 7, «Шемрок роверз» — 0.

Група В

«Ворскла» — «Копенгаген» (Данія) — 1:1 (Ндойє, 31 (у свої ворота) — Ндойє, 37)

«В»: Величко, Даллку, Краснопьоров, Безус (Чеснаков, 81), Маркоськи (Оберемко, 69), Кривошеєнко (Єсін, 90), Пєсков, Янузі, Селін, Курилов, Ребенок)

«Стандард» (Бельгія) — «Ганновер» (Німеччина) — 2:0 (Чіте, 26; Сір’як, 59)

Турнірне становище: «Стандард» — 11, «Ганновер» — 8, «Копенгаген» — 5, «Ворскла» — 2.

Група С

«Легія» (Польща) — ПСВ (Голландія)— 0:3 (Жевляков, 32 (у свої ворота); Мертенс, 59 (пен.); Лаб’яд, 68; вилучення: Куцяк, 56 («Л»))

«Рапід» (Бх, Румунія) — «Хапоель» (ТА, Ізраїль) — 1:3 (Дяк, 43 (пен.) — Іг’єбор, 12; Тамуз, 39 (пен.); Тоама, 45).

Турнірне становище: ПСВ — 13, «Легія» — 9, «Хапоель» (ТА) — 4, «Рапід» (Бх) — 3.

Група G

«Металіст» — «Аустрія» (Австрія) — 4:1 (Девич, 17; Едмар, 40; Гуйє, 59; Соса, 90 — Мадер, 19)

«М»: Дишленкович, Вільягра, Торсільєрі, Едмар (Шелаєв, 89), Шав’єр, Соса, Фініньйо, Торрес, Гуйє, Девич (Бланко, 80), Тайсон)

«Мальме» (Швеція) — «АЗ» (Голландія) — 0:0.

Турнірне становище: «Металіст» — 13, АЗ — 7, «Аустрія» — 5, «Мальме» — 1.

Група H

«Марибор» (Словенія)— «Брюгге» (Бельгія) — 3:4 (Волаш, 11, 68; Донк, 51 (у свої ворота) — Діра, 74, 77; Акпала, 82; Донк, 90)

«Брага» (Португалія) — «Бірмінгем» (Англія) — 1:0 (Віана, 51).

Турнірне становище: «Брюгге», «Брага» — 10, «Бірмінгем» — 7, «Марибор» — 1.

Група I

«Ренн» (Франція) — «Удінезе» (Італія) — 0:0

«Селтік» (Шотландія) — «Атлетико» (Іспанія) — 0:1 (Туран, 30).

Турнірне становище: «Атлетико» — 10, «Удінезе» — 8, «Селтік» — 5, «Ренн» — 3.