Мотор іржавіє без руху

30.11.2011

Показник смертності від хвороб системи кровообігу в Україні — один із найвищих у Європі. Близько 60% від усіх зареєстрованих смертей у нашій державі спричинюють саме «серцеві» проблеми. Воно й не дивно — згідно з офіційною статистикою, понад 22 мільйони, тобто дві третини дорослого населення України, мають серцево–судинні захворювання. І хоч у сьогоднішньому арсеналі медиків є сучасні методи діагностики і якісне обладнання для всебічного дослідження людського «мотору» та стану судин, чимало випадків захворювання виявляють на пізніх стадіях, коли вже неможливо безболісно розв’язати проблему.

«Щороку в нашій державі внаслідок серцево–судинних причин помирає 460—480 тисяч людей. Із них близько 40 тисяч — у лікарнях, де більш–менш точно встановлюють діагноз, решта — поза межами лікарень», — розповідає головний кардіолог України Юрій Сіренко. За словами спеціаліста, найбільше страждають від серцево–судинних захворювань мешканці східних регіонів України, особливо індустріальних міст. На стан здоров’я населення неабияк впливають екологічні чинники та важкі умови праці. А в Чернігівській області показники — одні з найгірших, оскільки там переважає старша вікова категорія населення.

Лікарі радять: аби не занапастити власне серце, треба насамперед багато рухатися. Навіть після інфаркту медики рекомендують пацієнтові завести собаку, щоб вигулювати його двічі на день і таким чином підтримувати «полум’яний мотор» у тонусі. Крім того, серце дуже любить, коли людина правильно харчується. Фрукти, овочі, крупи, рослинна олія (оливкова, кукурудзяна тощо) — у пріоритетах. Жирне м’ясо, масло, чіпси, рафіновані продукти — небажані гості на столі. Аби серце слугувало вірою та правдою без неприємних сюрпризів, краще не курити, не зловживати алкоголем та не влаштовувати трагедію з кожного дріб’язкового непорозуміння. Адже злість, агресія, смуток — емоції, які гарантовано підточують здоров’я, і насамперед негативно впливають на стан серцево–судинної системи.

А ще серце треба регулярно підживлювати продуктами, до складу яких входить калій (він сприяє виведенню надмірної рідини з організму і поліпшує діяльність серцевого м’яза), магній (має судинорозширювальну та сечогінну дію), йод (поліпшує обмін речовин при атеросклерозі), вітамін С (зміцнює кровоносні судини), вітамін Р (зміцнює капіляри, зменшує проникність судинної стінки) тощо.

 

ФАКТ

Будь–які горіхи — доступне джерело здорових поліненасичених жирів — це так званий «хороший холестерин». А мигдаль — майже синонім до слова «фітостерин». Так називається натуральна рослинна кислота, що блокує надходження жиру в кров. У 2003 році Управління контролю якості продуктів США повідомило, що 0,8 грама фітостерину на день може знизити ризик ішемічної хвороби та поліпшити стан серця.