І ні в чому собі не відмовляйте...

30.11.2011

Українські ВІЛ–сервісні організації все–таки домоглися збільшення матеріальної допомоги на ВІЛ–позитивних дітей у п’ять разів. Як повідомила голова Державної служби України з питань протидії ВІЛ–інфекції/СНІДу та інших соціально небезпечних захворювань Тетяна Александріна, Міністерство охорони здоров’я передбачило в Державному бюджеті на наступний рік кошти для підвищення цих виплат до 2 040 гривень на рік (170 гривень на місяць). Поки що ж, відповідно до чинного законодавства, ВІЛ–позитивні діти отримують лише 408 гривень на рік (34 гривні на місяць).

Керівник відділу зв’язків із громадськістю благодійної організації «Всеукраїнська мережа людей, що живуть із ВІЛ» Катерина Дудкіна в розмові з «УМ» наголосила: збільшення матеріальної допомоги вкрай необхідне, адже ВІЛ–позитивним дітям потрібне посилене харчування. Організм такої дитини особливо потребує поживних речовин, тож батькам доводиться регулярно купувати недешеві продукти.

Крім того, якщо персонал навчального закладу дізнається про ВІЛ–статус дитини, її можуть не прийняти, наприклад, у дитсадок. Незважаючи на те, що інфікування вірусом імунодефіциту людини через побутовий контакт неможливе, а законодавство урівнює права дітей, незалежно від стану здоров’я, відмови приймати ВІЛ–позитивних малят до дитсадка трапляються й досі. У таких випадках принаймні хтось із батьків змушений не працювати й сидіти з малям удома, тож фінансова вразливість такої сім’ї підвищується.

Щоправда, як визнають експерти, навіть після нібито суттєвого збільшення цієї допомоги бюджетних виплат мало на що вистачатиме... Та все ж прогрес у ставленні держави до дітей із ВІЛ не може не тішити.

 

ДО РЕЧІ

У 2008 році міжнародна організація «Право на здоров’я» провела дослідження серед дітей вулиці та вуличної молоді в Києві, Одесі та Донецьку. З’ясувалося, що ВІЛ–інфікованими є 18,4% обстежених. Головними факторами, які призводять до інфікування ВІЛ у цій групі ризику, залишаються вживання ін’єкційних наркотиків та незахищений секс.