Якщо Ваш малюк не чує, головне — не гаяти часу!

24.11.2011
Якщо Ваш малюк не чує, головне — не гаяти часу!

«Сурдопедагог ЦСР «Аврора» Н.Козак проводить заняття з розвитку слухового сприймання та усного мовлення». (Фото надане центром «Аврора».)

Щороку в Україні народжується все більше дітей iз порушенням слуху. Згідно з науковими дослідженнями, майже у 90% маленьких пацієнтів часткова або повна втрата слуху є вродженою і лише у 10% — набутою. Але у віці до трьох–чотирьох років виявляють лише половину дітей, що не чують. Часто батьки помічають у малюка якісь відхилення у поведінці, реакціях, але відносять їх на рахунок особливого характеру дитини, сподіваються, що вона «переросте» цю своєрідність і далі буде розвиватися нормально.

Сурдопедагог Центру слухової реабілітації «Аврора» Наталія Козак застерігає, що це поширена помилка, якої припускаються батьки. Адже причиною затримки інтелектуального та мовного розвитку дитини може бути те, що вона просто погано чує. Часто трапляється і таке: батьки знають, що у дитини порушення слуху, але відкладають початок корекційної роботи з дитиною до 3—4 років через те, що вони не уявляють, як організувати заняття з такою малесенькою дитиною. Секрет успіху полягає саме в тому, що найбільш сприятливим періодом для оволодіння мовленням є вік від 7—12 місяців до 3,5—4 років. Тому в ідеалі дитині з порушенням слуху потрібно підібрати слухові апарати у віці до 6 місяців (у випадку вродженої втрати слуху) або протягом 6 місяців після набутої втрати слуху і в подальшому регулярно займатися з сурдопедагогом.

Необізнаність або пасивна позиція батьків може призвести до затримки всебічного розвитку дитини. Якщо ви помічаєте, що з дитиною щось не так, — негайно перевірте її слух! Обстежити та визначити рівень слуху навіть у новонародженої дитини можна у Центрі слухової реабілітації «Аврора», який оснащений найновішим аудіологічним обладнанням для дослідження слухової функції людей різного віку: від немовлят до осіб дуже похилого віку. У випадку встановлення порушення слуху аудіологи та сурдопедагоги Центру допоможуть почути світ і розвиватись як дитина, що нормально чує. В Центрі «Аврора» провадять корекцію слуху сучасними слуховими апаратами фірми «Отікон» (Данія), заняття з розвитку слуху та мовлення, підготовку дітей з порушенням слуху до школи. Для батьків маленьких пацієнтів розроблено рекомендації для занять із дітьми для розвитку слуху та мовлення.

Завдяки сучасним технологіям слухопротезування дитина, яка не чує, може багато чого досягти. Головне — батьки мають повірити у свою дитину та створити їй усі умови для компенсації порушення слуху та мовлення, розвитку та навчання.

Олена ЄГОВА