Перевірити Гаврилюка

24.11.2011

Народний депутат Григорій Омельченко звинувачує заступника Генпрокурора, члена Вищої ради юстиції Михайла Гаврилюка у спробі домогтися звільнення суддів Верховного Суду України шляхом наклепу на них. Про це йдеться у депутатському зверненні Омельченка до Президента Януковича, копія якого є у розпорядженні «УМ».

Григорій Омелянович нагадує главі держави, що це його звернення з приводу неправомірного впливу на суддів ВСУ далеко не перше, утім належної реакції гаранта Конституції він так і не дочекався.

«Змушений констатувати, що продовжується реалізація плану на знищення Верховного Суду як найвищого судового органу і перетворення його на керований вищим політичним керівництвом держави інструмент для задоволення політичних та особистих інтересів», — йдеться у зверненні Героя України.

Раніше заступник Генпрокурора Гаврилюк публічно повідомив про можливість звільнення та притягнення до кримінальної відповідальності низки суддів ВСУ нібито за порушення присяги. Мовляв, Вища рада юстиції проводить перевірку звернень окремих депутатів, незадоволених діями суддів ВСУ. «Україна молода» детально повідомляла про правовий прецедент iз пом’якшенням покарання низці небезпечних злочинців, яким довічне позбавлення волі замінили 15–річним терміном. Йдеться про осіб, засуджених у період, коли смертна кара опинилася під мораторієм, а довічне ще не виписали у законі. Прецедент свого часу «розрулювали» суддi ВС за участі заступника Генпрокурора Віктора Кудрявцева. Пізніше свій висновок щодо цієї ситуації зробив і Конституційний Суд.

Омельченка ж обурює, що пан Гаврилюк iще до завершення перевірки ВРЮ дозволив собі оцінювати судові рішення ВС. Тим більше що жодного з цих судових рішень не скасовано. Тим самим Гаврилюк відзначився «проявом незаконного втручання у здійснення правосуддя суддями Верховного Суду, неправомірного впливу на них», вважає народний обранець. На його думку, своїми діями високопосадовець ГПУ порушив Конституцію, закони України, присягу працівника прокуратури та члена Вищої ради юстиції.

Пан Омельченко також зазначає, що про чергову спробу дискредитувати ВСУ, залякати окремих суддів «з метою впливу на результати виборів голови Верховного Суду» йому було відомо раніше. От тільки він не знав, хто стане виконавцем цієї спроби та в який спосіб її здійснюватимуть. Але після брифінгу Гаврилюка все стало зрозуміло.

Григорій Омельченко стверджує, що отримав інформацію, згідно з якою ці дії Гаврилюка «є спланованою політичною спецоперацією, спрямованою на звільнення більшості (близько 20) суддів Верховного Суду під виглядом надуманого порушення ними присяги». Наступним етапом цієї операції має стати «призначення замість звільнених «слухняних» суддів, які будуть виконувати замовлення нинішньої влади, у тому числі оберуть на пленумі ВСУ такого ж слухняного і підконтрольного владі голову найвищого судового органу країни».

Депутат Омельченко просить Президента Януковича нарешті відреагувати на це звернення належним чином i доручити Генпрокурору Пшонці провести службове розслідування щодо дій свого заступника Гаврилюка. На думку депутата, службове розслідування має засвідчити, чи відповідає пан Гаврилюк займаній посаді.