Здоров’я за три хвилини

23.11.2011

Кілька хвилин очікування перед перерізанням пуповини новонародженого можуть покращити його здоров’я в подальшому, переконані вчені. Раніше вважалося, що таке зволікання може підвищити ризик розвитку жовтяниці у дитини. Але зараз цю гіпотезу представники медичної спільноти вважають спростованою. Як повідомляють «Медновини», тепер учені стверджують: якщо пуповину перерізати не відразу, то в дитини значно знижується ризик розвитку залізодефіцитної анемії. При цьому будь–яких негативних наслідків (у тому числі й жовтяниці) не буде.

За підрахунками Всесвітньої організації охорони здоров’я, на сьогодні у світі близько 25% дітей страждають від залізодефіцитної анемії. У Європі цей рівень коливається в межах від 3% до 7%. Цей синдром є серйозною проблемою, адже в деяких випадках може негативно вплинути на розвиток головного мозку малюка. Серед дітей, яким перерізали пуповину не раніше, ніж через три хвилини після народження, розвиток синдрому залізодефіцитної анемії зустрічається значно рідше, ніж у тих малюків, яким цю процедуру проводили в перші 10 секунд після появи на світ. Жодних інших відмінностей в стані здоров’я двох категорій дітей дослідники не виявили.

Чому так стається? Вчені вважають, що в перші хвилини життя організм дитини отримує оптимальний рівень заліза з плаценти, внаслідок чого ризик розвитку залізодефіцитної анемії в майбутньому знижується майже на третину. До слова, спеціалісти з сучасних перинатальних технологій називають пізнє перерізання пуповини важливим моментом, нарівні з контактом «шкіра–до–шкіри» матері та дитини відразу після народження протягом двох годин, раннім початком грудного вигодовування (протягом першої години життя дитини), підтримкою теплового ланцюжка (у тому числі забезпечення температури пологової кімнати або операційної на рівні не нижче 25 градусів за Цельсієм) тощо. Як пояснює експерт міжнародного проекту «Здоров’я матері й дитини» Олександр Голубов, найкраще перерізати пуповину після того, як у ній закінчиться сильна пульсація — це основний показник того, що дитина вже отримала від матері необхідну кількість рідини і захисних речовин, що містяться у крові. Тоді процес буде фізіологічним і не призведе до небажаних ускладнень.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Міжнародні експерти радять не проводити процедури купання та зважування новонародженого відразу після народження — це призводить до значних втрат тепла. Зважування та антропометрію дитини треба проводити вже після здійснення контакту «шкіра–до–шкіри», перед переведенням у палату спільного перебування. А перше купання доцільно здійснювати вже вдома.