Зачарований турнір

15.11.2011

Майже в кожного спортсмена є улюблені змагання й ті, на яких йому не щастить. Шахісти — не виняток. Для українських гросмейстерів таким незручним турніром чомусь стає командна першість Європи. І справа не в тому, що комусь індивідуально грається краще, ніж у колективі. Адже наша чоловіча збірна п’ять разів пробивалася до числа призерів Всесвітніх шахових олімпіад і тричі — командних чемпіонатів світу. Жінки тричі сходили на п’єдестал Олімпіад і двічі — ЧС. А от на європейському командному форумі, який проводиться раз на два роки, чоловіки були призерами всього двічі (1992 і 2009), а дівчата — лише раз (1992). Не став винятком і 18–й командний чемпіонат Старого світу, який у суботу завершився на грецькому курорті Порто–Карас.

Ще за три тури до фінішу змагань українська жіноча збірна йшла на другій позиції. Але, очевидно, дівчата не витримали напруженого графіка — довелося ж провести за шахівницею дев’ять днів поспіль. У восьмому турі українки завдяки перемогам Ганни Ушеніної і Марії Музичук та нічиїм Інни Гапоненко й Катерини Лагно здолали угорок (3:1) і трималися на третій сходинці. Але в останній день стався справжній провал: наші поступилися француженкам (1:3), залишилися з 12 очками і з’їхали на четвертий підсумковий рядок. Причому з менш рейтинговими суперницями Ушеніна й Музичук обмежилися нічийними результатами, а Гапоненко й Наталка Жукова взагалі програли свої партії.

Чемпіонками ж стали шахістки Росії (17 балів), «срібло» — у Польщі, «бронза» — у команди Грузії (по 14).

Українська чоловіча збірна невдало почала чемпіонат, але під завісу трохи виправила кепську ситуацію, в якій опинилась минулого четверга аж на 26–й позиції. У восьмий ігровий день узяв вихідний лідер команди Василь Іванчук, але сіяні під другим номером наші хлопці й без нього впоралися з ісландцями — 3:1. Руслан Пономарьов та Олександр Моїсеєнко перемогли білими фігурами, а Павло Ельянов і Захар Єфименко розійшлися з суперниками миром чорними.

В останньому турі наші проявили характер, перегравши англійців — 2,5:1,5. На першій дошці Іванчук поступився Майклу Адамсу, зате Ельянов здолав Найджела Шорта, Єфименко — менш відомого опонента, а Моїсеєнко зіграв унічию. Отже, «синьо–жовті» набрали 10 пунктів і піднялися на 15–те підсумкове місце.

Медалі ж у чоловічому турнірі отримали команди Німеччини (15 очок), Азербайджану (14) та Угорщини (13).