Завершальні акорди — мажорні

15.11.2011
Завершальні акорди — мажорні

Ольга Коробка на ЧС–2011 узяла «велику» «бронзу» та ще дві «малі». (Фото Рейтер.)

Не секрет, що на міжнародній арені наші штангісти роблять акцент на «потужні» вагові категорії, в яких можуть претендувати на схо­дження на п’єдестал. Так було й на черговому чемпіонаті світу — 79–му для чоловіків і 22–му для жінок, який позавчора завершився у передмісті Парижа — в «Євродіснейленді». Крім мультяшних героїв–сувенірів, із Франції наша делегація везе й героїв справжніх — призерів важкоатлетичної першості.

25–річна Ольга Коробка з Чернігова віддувалася за всю прекрасну стать. У ваговій категорії понад 75 кг срібна призерка Олімпіади–2008 стала третьою — і в ривку (127 кг), і в поштовху (157), і в сумі (284). Чемпіонка планети минулого року, Тетяна Каширіна з Росії, цього разу задовольнилася «сріблом». Вона хоч і встановила новий світовий рекорд у ривку (147), але програла в сумі китаянці Жоу Люлю (322 кг проти 328).

У чоловіків молодий кримчанин Артем Іванов у категорії до 94 кг, піднявши в сумі 407 кіло, поступився «золотом» Іллі Ільїну з Казахстану лише тому, що важив на 160 грамів більше за опонента — 93,94 кг проти 93,78 кг.

У вазі до 105 кг хар­ків’янин Олексій Торохтій отримав «бронзу» і за кожну з двох вправ, і за суму. А от призер попередніх ЧЄ і ЧС львів’янин Ігор Шимечко (понад 105 кг) став другим у ривку, але в поштовху й сумі опинився аж п’ятим.

Три «великі» медалі й доволі непогані виступи більшості наших силачів дозволили збірній України значно піднятися в олімпійській кваліфікації. Чоловіки злетіли з 12–го місця, на якому перебували тиждень тому, аж на шосте, що дозволяє везти до Лондона–2012 шістьох атлетів. Жінки ж піднялися з десятої позиції на восьму, а це також дає право мати максимальну квоту — чотирьох спортсменок.