Фальсифікації починаються із закону

11.11.2011
Фальсифікації починаються із закону

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Демократичність парламентських виборів 2012 року можна поставити під сумнів уже зараз. Це випливає із заяв міжнародних експертів, які можна було почути на широкому «круглому столі» з назвою «За якими правилами Україна вибиратиме парламент у 2012 році?» У форумі взяли участь представники Національного демократичного інституту (базується в США), Міжнародної фундації виборчих систем (IFES), провідні українські експерти в галузі електорального права, народні депутати від опозиції. Показово, що політики «синього» флангу проігнорували цей захід. За винятком представниці адміністрації Президента, екс–«помаранчевої» Марини Ставнійчук. Яка, здалося, теж має претензії до проекту.

 

«Врахуєте?» — «Ні! Розглянемо...»

«Ми закликаємо українську владу до широкого обговорення проекту, — відзначив експерт IFES Девід Енніс. — Чому ми так говоримо? Якщо окремі сили сподіваються на те, що виборче законодавство дозволить їм подолати іншу партію, саме тому треба проводити обговорення. Закон мусить враховувати різні точки зору. Без цього не можна говорити про користь для дер­жави і консолідацію зусиль для демократизації».

У Центральній виборчій комісії України теж закликали до консенсусу. Заступник голови ЦВК Андрій Магера вважає, що через хиби законодавства результати виборів можуть поставити під сумнів. «Важливо те, що справді чітко і дуже влучно підкреслили у Венеціанській комісії: будь–які зміни виборчого законодавства мають відбуватися на основі широкого громадського консенсусу. Не має йтися про бажання влади переламати опозицію. Закон мусить мати довіру в суспільстві. Після виборів кожна політична сила має прийняти результат і сказати: «Справді, результат нас не влаштовує, але правила були чесними і справедливими...» Найбільше боюсь, що результати виборів буде поставлено під сумнів», — підкреслив пан Андрій.

Представник Центрвиборчкому закликав політикум проявити здоровий глузд. При цьому Магера відзначив, що протягом останніх двох років виборче законодавство стає дедалі гіршим. «Це почалося у 2010 році, і навіть не з закону про місцеві вибори. А з внесення правок до чинного закону про вибори Президента України, які, на жаль, мали місце вже під час виборчого процесу. Тобто правила міняли під час гри», — поскаржився заступник голови ЦВК.

Відзначимо, що українська влада, просуваючи свій законопроект, на всіх етапах вихваляла свою відкритість. Було створено робочу групу, котра довгий час розробляла документ, потім проект відправили на експертизу Венеціанської комісії, міністр юстиції Олександр Лавринович ділився з журналістами робочими, внутрішніми, документами. Дарма що робгрупа майже не дослухалася до пропозицій громадських організацій, а думку Венеціанської комісії не лише недочули, а взагалі зареєстрували у Верховній Раді інакший проект! Зараз наблизився новий етап «відкритості» — робочу групу створено вже в парламенті.

«Я не вірю в те, що влада прагне діалогу, — наголосив народний депутат від БЮТ Сергій Подгорний. — Вони кажуть: «Подавайте правки, подавайте! Ми розглянемо питання». Питаю: «А врахуєте?» Відповідь: «Ми їх розглянемо...» Ми можемо багато написати, внести багато пропозицій. Та якщо машина голосування запущена — а вона запущена! — то на це не варто сподіватися».

Є ВР–2012

Один із найкращих спеціалістів із виборчого права у Верховній Раді, народний депутат iз «НУНС» Юрій Ключковський, у деталях розповів про недоліки проекту. «Свідомо береться курс на фальсифікацію виборів. Ми на 180 градусів відвертаємося від демократичних принципів виборчого законодавства. Ця система відверто веде до фальсифікації. Кому це вигідно?» — риторично запитав Юрій Богданович. Зокрема, Ключковський звернув увагу, що на бюлетенях уперше за 15 років не буде надруковано номер дільниці — його будуть вносити від руки. Отже, повертаються злочинні технології 2004 року — «пєчєньє», «карусєлі» і «трьошкі»?

БЮТівець Подгорний теж вважає, що влада готується до фальсифікацій. На «круглому столі» він розповів міжнародним фахівцям, як народні депутати вкидали в урну по 20 бюлетенів за раз, коли голосували за суддю Конституційного Суду Олександра Пасенюка...

Окрім того, Ключковський звернув увагу на те, що підготовка до виборчого процесу збігатиметься із чемпіонатом Європи з футболу (фінал Євро — 1 липня; очікуваний старт кампанії — наприкінці липня). «Наприклад, чи хтось замислився над тим, що виборчий процес збігається з періодом проведення Євро–2012, а для утворення 35 тисяч дільниць пропонується відвести всього десять днів?» — чергове риторичне запитання від Ключковського.

«А що ж тоді обговорювати?»

Звісно ж, під час форуму критикували і «глобальні» проблеми законодавства: виборча система, відсотковий бар’єр тощо. «На перший погляд, справді, це питання політичної доцільності — яка виборча система більше цікава парламенту, народним депутатам, — відзначає заступник голови ЦВК Андрій Магера. — Кожна з них має свою перевагу та недоліки: пропорційна, мажоритарна. А змішана система — хоч це, можливо, і жарт — має недоліки обох».

Утім, у коридорах влади, схоже, остаточно визначилися з «політичною доцільністю». Політолог Віталій Кулик, який консультує адміністрацію Президента, передбачає, що компромісу щодо системи виборів не буде — хіба щодо методології. «Очевидно, парламентська більшість визначилася із системою. Це буде змішана система», — пророкує Кулик.

Непоступливість влади не подобається багатьом політичним силам. Зокрема, представник кличківської партії «УДАР» Володимир Курінний обурився: «Дивно чути від представників влади те, що ми не можемо обговорювати виборчу систему. Навпаки, це те, що ми мусимо обговорювати у першу чергу».

 

ДУМКА З ПРИВОДУ

Щоб ухвалити гірший, подали ще гірший?

Лідер громадської кампанії «Опора» Ольга Айвазовська припускає, що представники влади зареєстрували у Верховній Раді новий, гірший, проект навмисно для того, щоб просунути попередній варіант. «У мене складається враження, що зараз грають у гру. І робота над законопроектом ведеться за принципом: щоб зробити когось щасливим — зроби йому гірше, а потім поверни те, що було», — відзначила Айвазовська.

На думку експерта, низка новел, котрі було внесено в проект Єфремова і Ко порівняно із варіантом Лавриновича, — неприпустимі. Окрім того, керівника «Опори» насторожує те, що влада взялася просувати одіозний варіант, хоча міжнародні експерти давали оцінку іншому. «Якщо надсилається один проект, потім його критикують і повертають, а вноситься інший — це щонайменше насторожує», — підкреслює Ольга Айвазовська.

На думку голови «Опори», якщо влада справді вирішила маніпулювати громадськістю, то їй варто відмовитися від цієї ідеї: люди «розкусять».

 

КОЛІЗІЇ

Учора на засіданні робочої групи у ВР представники більшості спробували протиснути як базовий законопроект, зареєстрований провладними депутатами. Опозиція ж вимагає взяти за основу документ, узгоджений Венеціанською комісією. Інакше не братиме участі в діяльності робочої групи. Про це заявив на брифінгу голова групи «нашоукраїнець» Руслан Князевич.

Окрім того, опозиція пропонує низку поправок: 300 депутатів парламенту обирати за пропорційною основою, а 150 — за мажоритарною; надати право блокам брати участь у виборах; забезпечити однаковий виборчий бар’єр для партій та блоків, знизивши його; належним чином захистити бюлетені.

Також опозиціонери вважають, що помилки у документах мають підлягати виправленню і не повинні бути підставою для зняття кандидата з реєстрації. «Процедурно внести ці нові норми не важко, це можна зробити за день–два, але ми розуміємо, що депутатам більшості потрібно порадитись на вищому політичному рівні. Тому ми очікуємо до 14–ї години понеділка відповіді представників фракції більшості щодо питань, які ми сьогодні озвучили», — цитує Князевича «Українська правда».