Підписатись проти злочинця може кожен

11.11.2011
Підписатись проти злочинця може кожен

Тінь Сталіна над Україною. (Фото Юрія САПОЖНІКОВА.)

Громадські активісти Запоріжжя почали збір підписів під вимогою демонтувати пам’ятник Йосипу Сталіну, знову виставлений біля обкому Компартії. Висловити підтримку відповідного звернення до мера Олександра Сіна закликають Громадська ініціатива «Оновлення країни» на чолі з Валентином Наливайченком та Всеукраїнська організація «Тризуб» імені Степана Бандери, чиї активісти пошкодили першу статую тирана у грудні минулого року.

Засвідчити свою позицію щодо фігури радянського диктатора можуть не лише запоріжці. «Пам’ятник людині, на руках якої кров мільйонів, негативно впливатиме не тільки на імідж Запоріжжя, а й України в цілому. Тому долучитися до акції може будь–хто у світі, — сказав «УМ» координатор «Оновлення країни» Дмитро Харьков. — Першочерговим нашим завданням є донести до мера той факт, що не всі мешканці міста поділяють думку про встановлення монумента. Ми чекатимемо на його реакцію».

Наразі, каже Харьков, заклик до міського голови має послужити, швидше, моральним тиском на владу. За його словами, лише за першу добу під зверненням підписалися більше півтисячі осіб. Загалом акція триватиме не менше місяця. Якщо Олександр Сін проігнорує думку людей, то, не виключає Дмитро Харьков, громадськість вдаватиметься й до актів непокори.

Здається, ініціатива може знайти підтримку в коридорах влади. Раніше міський голова Сін, обраний на посаду як висуванець БЮТ (хай він згодом і склав партквиток), уже заявляв, що «червоні» встановили монумент незаконно. «Пам’ятник Сталіну в Запоріжжі було встановлено не у відповідності до затвердженого проекту. На даний час ми не підписали акт введення в експлуатацію цього об’єкта — обкому КПУ, і не підпишемо до того часу, поки він не буде приведений у відповідність. Тому ми вживатимемо всіх заходів для зносу пам’ятника Сталіну, якщо комуністи його знову встановлять», — казав пан Сін.

Прес–секретар міського голови Запоріжжя Інна Пугачова повідомила «УМ», що нині Олександр Сін перебуває у короткостроковій відпустці, тому почути його думку з цього питання можна буде наступного тижня. А керівник управління внутрішньої політики, преси та інформації Євген Сокульський пообіцяв «Україні молодій», що ініціатива громадських активістів буде ретельно вивчена. «Наразі дане питання не обговорювалося, утім ми готові розглянути його. Наскільки мені відомо, міський голова Олександр Сін також залишився на тій позиції, яку висловлював раніше», — запевнив Євген Арнольдович.