Рокіровки на морському повітрі

08.11.2011

Із минулого четверга на невеличкому грецькому курорті Порто–Карас, що на узбережжі Егейського моря, царює пожвавлення. Щоправда, збільшення кількості відвідувачів пов’язано не з приїздом чергової партії відпочивальників, а зі стартом 18–го командного чемпіонату Європи з шахів. До суботи у місцевому п’ятизірковому готелі змагатимуться 28 жіночих команд і 38 чоловічих.

Календар турніру насичений — учора шахісти грали вже п’ятий день поспіль. Українці наразі виступають не надто вдало. Обидві наші команди мають другий номер посіву, але чоловіча збірна після чотирьох турів іде лише на 13–й позиції, а жіноча — на четвертій.

Українки — Катерина Лагно, Наталка Жукова, Ганна Ушеніна, Інна Гапоненко та Марія Музичук — переграли господарок–грекинь (2,5:1,5), збірні Болгарії (3:1) і Голландії (3,5:0,5), але потім поступилися фавориткам із Росії (1,5:2,5). Росіянки й очолюють таблицю. При цьому Лагно зуміла взяти гору над Надією Косинцевою, але Жукова програла Тетяні Косинцевій, а Гапоненко — Валентині Гуниній. Музичук і екс–чемпіонка світу Олександра Костенюк розійшлися миром.

Менш вдало йдуть справи у нашої сильної статі. Начебто потужна команда у складі Василя Іванчука, Руслана Пономарьова, Павла Ельянова, Олександра Моїсеєнка та Захара Єфименка здолала словенців (3,5:0,5), за яких на першій дошці грає екс–львів’янин Олександр Бєлявський, та хорватів (3:1), але програла німцям (1:3) та розійшлася миром із болгарами на чолі з Веселіном Топаловим (2:2).

Тож «синьо–жовті» набрали п’ять очок, відстаючи на два пункти від когорти лідерів — збірних Німеччини, Азербайджану, Франції, Іспанії, Болгарії.