НОВИНИ ПЛЮС

03.11.2011

Газ російський, і гроші теж

Голова Національного банку України Сергій Арбузов під час візиту до Росії домовився із керівництвом Міністерства фінансів Росії, Центробанку та «Газпрому» про здійснення розрахунків за газ у рублях. «Досягнуті домовленості надають для української сторони можливість маневру під час проведення платежів з оплати товарів імпорту, зокрема природного газу, а також дозволять уникати коливань на валютному ринку в разі проведення платежів із суб’єктами Російської Федерації», — повідомила прес–служба НБУ.

Тимошенко просить не зважати

Юлія Тимошенко просить Європейську комісію продовжити співпрацю з Україною, незважаючи на її арешт. Про це йдеться у зверненні лідерки БЮТ, поширеному у закордонних ЗМІ, повідомляє агенція Associated press. «Я би не хотіла, щоб якась причина завадила європейському майбутньому моєї країни, тим більше мій комфорт», — зазначила Тимошенко. Вона попросила Брюссель «ігнорувати дії українських кримінальних авторитетів» і продовжити процес укладення угоди про асоціацію.

Виборче законодавство

Венеціанська комісія не аналізуватиме нову редакцію закону про вибори до Верховної Ради. «Ваш виборчий закон буде прийнятий дуже скоро, а наступна сесія ВК відбудеться тільки в грудні, так що навряд чи можна встиг­нути отримати висновок комісії до голосування в Раді», — заявив секретар комісії Томас Маркерт в інтерв’ю газеті «Коммерсант Україна», коментуючи законопроект групи народних депутатів, який було внесено замість президентського проекту. Підкреслюючи відмінності між двома документами, Маркерт зазначив: «Звичайно, нам і раніше надходили певні сигнали про існування деяких відмінностей, але досі ми не уявляли, що відмінності настільки серйозні».

* * *

Партія «Наша Україна» наполягає на тому, щоб парламентські вибори в Україні проводились за системою відкритих регіональних виборчих списків. «Ми категорично виступаємо проти владного законопроекту про вибори, який повертає країну до змішаної системи виборів часів Президента Кучми. Його прийняття означає встановлення контролю влади над виборами, спотворення результатів голосування, політичну корупцію та торгівлю мандатами в парламенті», — йдеться в заяві «НУ».

Однопартійці Віктора Ющенка нагадують, що запровадження відкритих списків було виборчою обіцянкою нинішнього Президента Віктора Януковича. Нагадаємо, виборчі проекти розглядатимуть на сьогоднішньому засіданні Верховної Ради.