«Дольче Вітя» для Юлі

01.11.2011
«Дольче Вітя» для Юлі

Малюнок Володимира СОЛОНЬКА.

Українська влада вирішила влаштувати для Юлії Тимошенко dolce vita — «солодке життя». Щодо колишньої Прем'єрки розслідують iще три кримінальні справи. Таку інформацію в інтерв'ю телеканалу «Інтер» озвучив перший заступник Генерального прокурора Ренат Кузьмін. «Одну справу розслідує Служба безпеки, іншу справу розслідує податкова міліція і третю — Генпрокуратура», — розповів донецький «зам» у ГПУ. Із цього випливає, що влада точно не сприймає нинішній процес над Тимошенко як помилку і відкидає варіант, за яким на вимогу міжнародної спільноти можна спустити справу на гальмах. Навпаки, лідерці БЮТ пророкують усе нові проблеми із правоохоронцями — і нові терміни «відсидки».

Заступник Генпрокурора влаштував для публіки широкий екскурс у кримінальні справи та неоднозначні скандали, що виникали довкола Юлії Тимошенко. Так, за словами Кузьміна, податкова міліція вивчає справу про ухилення від сплати податків (і в якості громадянки, і в якості директора «ЄЕСУ»). У Генпрокуратурі — ціла папка матеріалів, уже призабуті епізоди, в яких Тимошенко «світилася» ще за часів Кучми. Зокрема, про спробу підкупу суддів Верховного Суду (була й така справа із дивним записом на відеокамеру), а також про напад на Чернігівське СІЗО у 2003 році, де перебували арештовані керівники «ЄЕСУ». Цікаво, що Юлія Тимошенко не брала участі в тих подіях, а героєм чернігівського НП був тодішній нардеп Степан Хмара, який переліз через огорожу СІЗО і вступив у конфлікт із його співробітниками.

Що ж до Служби безпеки, то вона розслідує справу про борги корпорації «Єдині енергетичні системи України» перед міноборони РФ. Кузьмін під час свого виступу багато говорив якраз про «російські сліди» Тимошенко. За його словами, слідчий прокуратури Росії встановив факт здійснення злочину Юлією Тимошенко. «Чиновники міністерства оборони Росії за отримання хабарів і за інші порушення, які були допущені на користь компанії Тимошенко, були засуджені, а сама Тимошенко була обвинуваченою в цій справі, й була визнана винною в організації дачі хабарів. Справу припинили за нереабілітуючими обставинами, а саме — за закінченням строків давності», — зазначив Ренат Кузьмін. Він наголосив, що відтак Тимошенко «була визнана в Росії винною у вчиненні злочину, і справу по ній було припинено, з її згоди, за нереабілітуючими підставами».

Окрім того, Кузьмін згадав про роль Тимошенко у справі Лазаренка, а також узявся критикувати колишнього Генерального прокурора Святослава Піскуна (який сьогодні є нардепом від Партії регіонів) за те, що той закрив справи про розкрадання бюджетних коштів та ухилення від сплати податків корпорацією «ЄЕСУ». «Пам'ятаєте, відоме інтерв'ю Піскуна, коли він сказав, що Помаранчева революція його підняла з колін?.. І він, піднявшись з колін, усвідомив, що Тимошенко притягають до відповідальності незаконно», — покепкував із Піскуна пан Кузьмін. Тепер, за словами заступника Генерального, його відомство планує допитати Лазаренка у США.

Також Ренат Кузьмін згадав про порівняно «свіжі» епізоди. За його словами, кримінальні справи про використання «кіотських грошей» і придбання автомобілів швидкої допомоги не розвалилися, вони перебувають на вивченні підсудної. «Ці справи закінчені, (...) вони перебувають у слідчому главку. Після ознайомлення з матеріалами цих справ обвинуваченою та її захисниками вони будуть направлені до суду для розгляду по суті», — повідомив Кузьмін. Він висловив сподівання, що «ми отримаємо вирок і по цих справах теж».

 

РЕАКЦІЯ

Американський Конгрес має намір вимагати звільнення екс–Прем'єр–міністра України Юлії Тимошенко та екс–міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. Про це йдеться у проекті резолюції, зареєстрованому членом Конгресу від правлячої Демократичної партії Марсі Каптур. «Конгрес засуджує вирок проти Тимошенко так само, як і нечесні умови, в яких проводився судовий процес, та вимагає, щоб вона була звільнена з–під варти, поки вирок оскаржується», — сказано в проекті резолюції.