Грози на екваторі

01.11.2011
Грози на екваторі

Харків проти Полтави: наслідок єдиноборства Крістіана Вільягри і Євгена Селіна. (УНІАН.)

Через матчі Кубка країни, які відбулися минулої середи, завершальний тур першої половини чемпіонату почався не в п’ятницю, як зазвичай, а в суботу, і завершився лише понеділкового вечора. Насичений графік наших елітних клубів додав напруги й родзинки в їхні протистояння, що вилилося минулих вихідних у шість видовищних поєдинків.

Краса футбольна

Після того як у попередньому турі «Металіст» переграв «Шахтар» і вийшов на друге місце, харківські вболівальники очікували від своєї команди продовження «бенкету». А тут і суперник підібрався «апетитний» — колеги по виступах у Лізі Європи, сусіди з Полтави. Матч вийшов наче складений із двох різних за сюжетом половин. Не дарма наставник «Ворскли» Микола Павлов згодом зізнався: «Якби мені в перерві сказали, що ми не програємо, я б не повірив».

І справді, в першому таймі господарі домінували і двічі забили. Зате по перерві подіяли чарівні слова Павлова — його хлопці завелися й практично весь другий тайм «возили» зіркових «металістів». Підсумком тиску гостей стали два закономірні голи. Перший із них, забитий Романом Безусом, уже зарахували до кандидатів на найкрасивіший гол усього чемпіонату. Причому ефектною вийшла вся комбінація: Іван Кривошеєнко по–бразильському прокинув м’яч поміж ніг захисника, відпасував на фланг Арменові Даллку, звідки албанець зробив філігранний навіс, а Безус із десяти метрів ефектно увігнав «снаряд» у сітку в падінні через себе повз ошелешеного Владіміра Дішленковича.

А після того, як Оберемко з близької відстані «розстріляв» Дішленковича головою і встановив рівновагу, розлючений керманич «Металіста» Мирон Маркевич залишив тренерську лаву й пішов до роздягальні, хоча команди грали ще п’ять хвилин. Цікаво, що шанований фахівець звинуватив у невдалому завершенні матчу не легіонерів, як часто роблять і в нас, і за кордоном, а своїх співвітчизників. «Очевидно, українці «Металіста» минули свій пік кар’єри, і взимку нам треба підсилюватися», — сказав після поєдинку Маркевич.

«Ворскляни» виграли ще й для того, щоб підняти настрій і допомогти видужати другому тренеру команди Івану Балану — багаторічному помічнику Павлова.

Тим часом до одного з героїв матчу, Безуса, вже проявило конкретний інтерес «Динамо». Кажуть, що новоспечений спортивний директор киян Олексій Михайличенко на трибуні в Харкові переглядав саме цього атакувального півзахисника. Щоправда, Микола Павлов сподівається, що Роман затримається в Полтаві хоча б до літа.

Боротьба футбольна

Динамівці ж у суботу, як і «Металіст», недорахувалися очок. У справжній битві на полі стадіону «Локомотив» у Сімферополі гості так і не змогли зламати спротив «Таврії». При цьому кияни втратили через травми Тараса Михалика й Олександра Шовковського, а Андрій Ярмоленко й Артем Мілевський, не стримавши нерви на останніх хвилинах, заробили вилучення від судді Віталія Годуляна та дискваліфікації. Тож до серйозного матчу на старті другого кола — проти переслідувачів із Харкова — «біло–сині» підійдуть в ослабленому складі.

Володіли ініціативою підопічні Юрія Сьоміна лише в початкові 20 хвилин, після чого сімферопольці перекрили всі зони в захисті, гостро контратакували й навіть забили два м’ячі. Щоправда, Годулян справедливо їх скасував: одного разу через порушення правил, другого — через положення «поза грою».

Узагалі одеський арбітр став одним із головних персонажів дуелі, роздавши 14 жовтих карток і дві червоні. Двох гравців «Динамо» він вигнав із поля за нецензурну лайку й участь у сутичках. А Юрій Сьомін замість того, щоб поставити «зіркових» підлеглих на місце, виправдав їх поведінку «неоднозначним суддівством». Хоча поведінка киян була ще більш «неоднозначною». Віталій Годулян написав у рапорті про матч, що Михалик «мав конфлікт із правоохоронними органами» — після того, як намагався в перерві висловити свої претензії арбітру.

Динамівці втретє в історії чемпіонатів України завершували матч удев’ятьох після двох вилучень. Раніше таке траплялося у 1996–му (програш «Ворсклі» — 3:4) і 2007 (нічия з «Чорноморцем» — 0:0) роках. Мілевський отримав червону картку вдруге — після п’ятирічної перерви.

Кримчани, набравши очко в протистоянні з лідером, зробили подарунок на 80–річчя своєму колишньому тренерові Анатолію Заяєву. Саме він улітку 1992 року привів «Таврію» до золотих медалей першого чемпіонату України. Нагадаємо, тоді у фіналі його команда переграла «Динамо» з рахунком 1:0. Заяєв на святкуванні ювілею був живчиком, танцював і розповідав, що готовий повернутися до тренерського ремесла. А та перемога «Таврії» над «Динамо» так і залишається наразі єдиною у 20–річній історії їх протистоянь у ЧУ.

Втома футбольна

Єдиним із трійки беззаперечних лідерів першого кола, кому вдалося здобути три повноцінні очки в 15–му турі, став «Шахтар». Донеччани в авральному порядку намагаються подолати кризу. Переломним моментом самі «гірники» вважають перемогу, здобуту минулої середи в Кубку України над «Динамо». Щоправда, часу в команди Мірчі Луческу за такого щільного графіку дуже мало. Зігравши в суботу важкий матч на Кіровоградщині, наступного дня «помаранчево–чорні» полетіли до Санкт–Петербурга, де сьогодні протистоятимуть у Лізі чемпіонів «Зеніту». Причому до Росії вони прибули без травмованих Жадсона, Фернандіньйо й Чигринського.

Серйозну тривогу продовжує викликати в Луческу центр оборони. Ярослав Ракицький, який отримав червону картку в стартовій зустрічі Ліги чемпіонів проти «Порту», відзначився таким же «подвигом» і в Олександрії. Захист із ним на чолі пропустив два голи від одного з аутсайдерів вітчизняної прем’єр–ліги. Добре ще, що бразильський легіон «Шахтаря» спромігся «вистрелити» тричі. Альтернативи ж Ракицькому фактично немає — скоріше за все, саме він із Кучером цементуватиме оборону в Пітері.

Сум і сміх футболу

Четвертим на проміжний фініш прибув «Арсенал» — хоч і з доволі суттєвим, дев’ятиочковим, відставанням від тріо лідерів. Після отриманого в минулому турі ляпаса від «Волині» кияни не дозволили собі розслабитися в зустрічі з переслідувачем «Кривбасом». Проте білоруський наставник «канонірів» Леонід Кучук не зовсім задоволений діями своїх підопічних на стадіоні «Динамо» — бо вони «забили м’яч і понеслися забивати ще, а треба було заспокоїти гру, бо так вона вийшла нервовою».

Криворіжці ж, які на старті сезону дивували багатьох і грою, і четвертим місцем, помітно «здулися». «Найсумніше те, що в останніх зустрічах ми майже не створюємо голевих моментів. Потрібно підсилюватися», — бідкався після гри керманич гостей Юрій Максимов.

На п’ятій позиції закріпився «Дніпро». Команда іспанця Хуанде Рамоса виграла четвертий матч поспіль, забивши при цьому 12 м’ячів.

Кризові «Карпати» дуже серйозно готувалися до протистояння з дніпропетровцями, навіть не пішли на відкриття «Львів–арени» днем раніше, але пропустили гол уже на третій хвилині. Перестановки, які задумав наступник білоруса Олега Кононова, росіянин Павло Кучеров, успіху не принесли. Хоча Артем Федецький, переведений з оборони в півзахист, мав два чудові шанси вписати своє прізвище на табло, але, мабуть, забракло навичок форварда.

Не допомогло галичанам навіть курйозне вилучення півзахисника «Дніпра» Самуеля Інкума. Ідучи на заміну, ганець вирішив зняти футболку ще перебуваючи на полі, за що отримав другу жовту картку й був вилучений. Згодом Рамос покритикував свого підлеглого, а той, у свою чергу, дав інтерв’ю швейцарській газеті, де розповів, як йому погано в Україні. І тренер до нього не так ставиться, як хотілося, і грати не завжди дають, і холодно, тож хочеться йому назад у «Базель». Щоправда, Інкум не сказав про свою зарплатню в мільйон євро, через яку й приїхав до некомфортної для нього країни.

А зняв питання про переможця чудовим виконанням штрафного Сергій Кравченко — перекинувши стінку, влучив у «дев’ятку» львівських воріт.

Проза футбольна

В Алчевську зустрічалися команди, які більше думають про збереження прописки в еліті, ніж про потрапляння в єврокубки. Номінальний господар, луганська «Зоря», вже на п’ятій хвилині залишилася в меншості після того, як грузин Джаба Ліпартія «в’їхав» ногою у воротаря «Волині» Всеволода Романенка й побачив перед собою «червоне світло». Кіпера довелося везти в лікарню. Вдруге у цьому матчі машині «швидкої допомоги» довелося вивозити з поля Ярослава Олійника, котрого у стрибку вдарив коліном свій же воротар Ігор Шуховцев і... зламав щелепу.

На післяматчевій прес–конференції тренер «Зорі» Анатолій Чанцев грав із журналістами у своєрідний «пінг–понг»: газетярі називали прізвища луганських футболістів, а фахівець розповідав, які в них проблеми зі здоров’ям. Виходило, що ледь не весь основний склад луганчан занедужав.

Здоровіші хлопці Віталія Кварцяного дотиснули «Зорю» й забили два м’ячі. Бразилець Майкон відзначився влучним ударом головою і з 11 голами в активі й далі впевнено очолює гонку бомбардирів.

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр–ліга. 15–й тур

«Олександрія» — «Шахтар» — 2:3

Голи: Старенький, 24; Сидоренко, 37 — Дентіньйо, 5; Вілліан, 13; Тейшейра, 34

Вилучення: Зейналов, 89 — Ракицький, 72

7 000 глядачів

«Карпати» — «Дніпро» — 0:2

Голи: Калінич, 3; С. Кравченко, 82

Вилучення: Інкум, 62 («Д»)

10 600 глядачів

«Металіст» — «Ворскла» — 2:2

Голи: Шав’єр, 18; Соса, 37 — Безус, 69; Оберемко, 89

25 342 глядачі

«Зоря» — «Волинь» — 0:2

Голи: Майкон, 65; Бута, 90+4

Вилучення: Ліпартія, 5 («З»)

4 500 глядачів

«Таврія» — «Динамо» — 0:0

Вилучення: Ярмоленко, 90; Мілевський, 90+2 (обидва — «Д»)

12 000 глядачів

«Арсенал» — «Кривбас» — 2:0

Голи: Одібе, 27; Ковпак, 61

4 123 глядачі

«Металург» (Д) — «Іллічівець», «Оболонь» — «Чорноморець» — грали вчора ввечері

Турнірна таблиця

(станом на 17.00 понеділка):

I В Н П М О

1. «Динамо» 15 11 4 0 32–7 37

2. «Шахтар» 15 11 3 1 36–12 36

3. «Металіст» 15 10 5 0 24–11 35

4. «Арсенал» 15 7 5 3 21–10 26

5. «Дніпро» 15 7 3 5 25–19 24

6. «Ворскла» 15 6 4 5 20–18 22

7. «Кривбас» 15 6 3 6 12–14 21

8. «Металург» (Д) 14 6 1 7 13–16 19

9. «Таврія» 15 4 6 5 20–20 18

10. «Волинь» 15 5 3 7 16–24 18

11. «Іллічівець» 14 4 3 7 16–23 15

12. «Чорноморець» 14 3 5 6 12–17 14

13. «Зоря» 15 3 3 9 13–28 12

14. «Карпати» 15 2 5 8 11–21 11

15. «Олександрія» 15 2 4 9 13–27 10

16. «Оболонь» 14 0 5 9 6–23 5

Бомбардири: Майкон («Волинь») — 11, Ярмоленко («Динамо») — 8, Шав’єр («Металіст») — 7.

* * *

Перша ліга. 18–й тур. «Говерла–Закарпаття» — «Зірка» — 2:0 (Джакобія, 61, 68), «Севастополь» — «Кримтеплиця» — 1:1 (Плешаков, 90+1 — Свинцицький, 15; вилучення: Шандрук, 77 («С»)), «Арсенал» (БЦ) — «Миколаїв» — 5:0, «Олімпік» — «Динамо–2» — 1:0, «Енергетик» — «Одеса» — 0:1 (Косирін, 35), «Сталь» — «Львів» — 2:0, «Нафтовик» — «Нива» (В) — 0:4, «Титан» — «Металург» (З) — 0:2 (Штурко, 6; Ліма, 80), «Геліос» — «Буковина» — 0:2.

Лідери: «Металург» (З), «Говерла–Закарпаття» — 44, «Кримтеплиця» — 35, «Арсенал» (БЦ) — 34, «Севастополь» — 33, «Буковина» — 30.

Бомбардири: Косирін («Одеса») — 10, Карноза («Нафтовик») — 9, Кравченко («Титан») — 8.