Якнайдалі від Європи!

27.10.2011
Якнайдалі від Європи!

«Він ще такий молодий!.. 49 років!..» — позавчорашній іменинник Борис Колесников (праворуч) (Юрія САПОЖНІКОВА.)

Тривала дискусія між ЗМІ і працівниками Кабміну на тему: «Пускати пресу до членів уряду перед початком засідання, як це було завжди, за всіх прем’єрів, чи запровадити нововведення і показувати чиновників тільки здалеку» вчора нарешті завершилася. У залі засідань з’явилися переносні загорожі–«натяжки» — якраз навпроти дверей, якими до приміщення потрапляють працівники мас–медіа. Урядовці ж тепер заходять до зали через інший вхід, і вільний контакт між владою і пресою — без посередництва прес–секретарів чи спеціальних брифінгів — відтепер став неможливим. Неприємно виглядав і чорний колір цих стрічок, який викликав ну дуже неприємні асоціації.

Даю установку: ви не хочете в Євросоюз!

Та попри всі старання служб Прем’єр–міністра, виступ Миколи Азарова не обійшовся без курйозу. «Вчора... 25 жовтня... (нерозбірливо)... ще зовсім молода людина... 49 років, — осиплим траурним голосом, періодично прокашлюючись та роблячи довгі паузи після кожного слова, почав Азаров. Публіка зацiпеніла. — Колесников Борис Вікторович. Дозвольте привітати з Днем народження!». Оберемок квітів віце–прем’єру вручали під бурхливі, але мовчазні овації журналістів, які чесно старалися не заважати. Ще одним іменинником став заступник міністра аграрної політики і продовольства Микола Безуглий. На його щастя, Прем’єр вирішив привітати академіка–чиновника з меншим пафосом.

Головною темою вступного слова Прем’єра знову стали його мандри Україною. Цього разу, приїхавши на «покорену» Дніпропетровщину, Микола Янович вирішив розпитати у мешканців краю про їхнє ставлення до Зони. Мається на увазі Зони вільної торгівлі у межах СНД, у яку нещодавно вступила наша влада. Як це не дивно, але прості робітники гаряче підтримали ідею курсу на Схід, яку нещодавно почала втілювати команда Віктора Януковича. «Люди розуміють, що отримують інструмент для реалізації переваг нашої економіки, для збільшення своїх доходів», — вирішив для себе Прем’єр. Й одразу ж вдався до агітації за велику й могутню дружбу з Москвою — на противагу загниваючому Заходу. «70% комплектуючих для українських ракетоносіїв надходить із Росії, а в Євросоюз сьогодні експортується лише до 10% нашого металу», — навів блискучий приклад Микола Азаров.

Ще один великий приклад прориву наших східних сусідів — інновації. «Днями Російська Федерація також представила стратегію інновацій. Схожі кроки робить і Білорусь, Казахстан, інші держави СНД», — пояснив Прем’єр і зажадав розробити iнновацiйну стратегiю України на наступні 10 років.

Те, що «Курс на Росію» — не просто черговий міф про владу, а напрям дій, опосередковано підтверджують і публікації, які з’явилися у підконтрольних владі ЗМІ. У них, із посиланням на результати соціологів, стверджується: прості українці, мовляв, остаточно розчарувалися у євроінтеграційних процесах і більше не хочуть стати частиною західного світу. Ніби на противагу цьому, вчора група київських активістів розвішувала прапори Євросоюзу біля службового в’їзду на територію Кабінету Міністрів.

Ініціативні — біля вікон, і рейдери у паніці!

Микола Янович неабияк пишається тим, що його Кабінет пішов назустріч підприємцям і запровадив–таки лібералізаційні поправки до Податкового кодексу. З 1 січня 2012 року уряд планує запровадити систему «єдиного вікна»: реєстрації малих і середніх підприємців у єдиному державному органі. Микола Азаров вирішив особисто перевірити, як відбувається підготовка до революційного нововведення і наказав надати йому аналітичний звіт із цього питання. А в листопаді уряд збереться на спеціальне засідання і обговорить хід робіт. «Для чого все це робиться? — перепитав сам себе очільник уряду. І сам собі ґрунтовно і пафосно пояснив: — Україна повинна виграти конкуренцію в сфері свободи ведення бізнесу. Повинна стати безумовно привабливою «гаванню» для капіталів. Альтернативи цьому просто немає».

А ось у понеділок, прийшовши на роботу, урядовці, за словами Миколи Азарова, «звернули увагу на інший, тривожний, бік процесів в економіці». Потривожили Прем’єра, як виявилося, рейдери. І той вирішив відновити діяльність міжвідомчої комісії з питань протидії незаконним захопленням і поглинанням підприємств. «Тепер комісію очолює перший віце–прем’єр–міністр, — пояснив Микола Азаров. — Ми спеціально так підвищили статус комісії, оскільки кримінальний вірус рейдерства знову почав атакувати Україну».

Прем’єра неабияк здивував усім відомий факт, що «рейдерів не зупиняють, а іноді й потурають їм чиновники і ті, хто, здавалося б, повинен захищати закон». І він пообіцяв: «Ми в зародку покладемо цьому край». Боротися з тими, кого влада вважатиме рейдерами, радикально: без суду! «Щодо чиновників і посадових осіб, які спробують сприяти рейдерам, навіть не треба чекати рішень суду. Будь–яка участь у захопленнях — це принаймні невідповідність займаній посаді, і тому за фактом таких посадових осіб треба звільняти негайно», — розпорядився Прем’єр.