Янукович з Острова Свободи

25.10.2011

Віктору Януковичу вручили найціннішу нагороду Куби — орден Хосе Марті. Відзнака дісталася українському гостеві з рук голови Державної ради Куби Рауля Кастро під час урочистої церемонії в Гавані. Януковича вшанували за особистий внесок у розвиток двосторонніх відносин країн, а також «на знак поваги та любові» кубинського народу до українців. «Ця нагорода — запорука подальшої дружби між Україною і Кубою», — сказав Янукович, який відвідав Кубу з державним візитом. Нагадаємо, перед Гаваною планувалася знакова поїздка українського лідера в Брюссель, однак вона була скасована через похолодання у відносинах Євросоюзу з Києвом.

На Кубі ж Віктору Федоровичу вдалося зустрітися зі старшим братом нинішнього кубинського керівника — легендарним Фіделем Кастро, який не так давно відійшов від керівництва державою. «У нас була дуже цікава розмова... Я побачив людину, яка живо цікавиться світовою політикою, економікою», — зазначив Янукович.

Президент узяв участь у кубинсько–українському бізнес–форумі, де висловив переконання у розвитку торговельних взаємин між країнами. У коментарі журналістам він повідомив про створення ділової ради між Торговими платами України та Куби. «У наших відносинах була невелика пауза... Ми приїхали сказати, що наші відносини увійшли у звичний для нас дружній режим», — сказав Янукович.

Він також побував у лікувальному центрі «Тарара», який упродовж 20 років приймає на оздоровлення українських дітей, що постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС. Президент передав центрові медичні матеріали, побутову техніку, спортивний інвентар та книжки.

Учора почався державний візит Віктора Януковича в Бразилію. Для початку в Сан–Паулу на зустрічі з діаспорянами глава держави закликав бразильців українського походження повертатися в Україну, заодно привітавши українську діаспору з 120–ю річницею початку української імміграції до Бразилії.

КОМЕНТАР

У ході поїздки по Латинській Америці Віктору Януковичу поставили запитання про несподіване укладення угоди про зону вільної торгівлі з країнами СНД. Президент заявив, що цей документ готувався давно. «Вона (угода) ніяк не передбачає, що перешкоджатиме питанням європейської інтеграції України. І всі інтеграційні питання, які ми сьогодні вирішуємо, не мають під собою змісту дружити проти когось», — передає прес–служба Президента (стилістику збережено).

Янукович зауважив, що «наша зовнішня політика передбачає прагматичний підхід у вирішенні економічних питань, економізацію наших зовнішньоекономічних процесів із багатьма центрами розвитку у світі». «Політизація цього процесу йде тільки на шкоду», — резюмував Президент.