Цариці — від істоти

21.10.2011
Цариці — від істоти

Антиукраїнську царицю в Одесi вже увiчнили монументом. (Фото з сайту archivf.net.)

Із такою пропозицією виступив вiдомий москвофіл, депутат Луганської обласної ради, голова Всеукраїнської громадської організації «Молода гвардія» Артем Клінчаєв. Депутат переконаний: його ініціатива у найближчі 2—3 роки стане реальністю. Мовляв, депутати облради підтримали цю ідею, землю пiд пам’ятник Катерині вже виділено просто в центрі Луганська, а всі необхідні акти оформлено. У розмові з «УМ» Клінчаєв запевнив, що триває благодійний збір коштів на пам’ятник.

«Якщо хтось думає, що в мене нічого не вийде, він глибоко помиляється. Мені вже вдалося встановити пам’ятник жертвам, які постраждали від рук бандитів з ОУН–УПА. І тут усе вийде. На сьогодні ми вже маємо 30 проектів майбутнього монумента, розроблених п’ятнадцятьма кращими архітекторами області. Хочу, щоб усе відбувалося якомога демократичніше, тому всі проекти будуть виставлені на розгляд громадськості Луганська», — обiцяє Клiнчаєв.

Утім, мабуть, для депутатів Луганської як обласної, так і міської рад ця ініціатива поки що лишається загадкою. «Ми не розуміємо, чому Артем Клінчаєв заявив, що справа зі встановленням пам’ятного знаку Катерині майже вирішена. Так, на сесійних засіданнях міськради попереднього скликання питання про встановлення монумента виносилося на розгляд, але, оскільки було чимало розбіжностей, і неоднозначних думок з цього приводу, депутати вирішили відкласти це питання на невідомий час. Стовідсотково запевняю, що ні вчора, ні позавчора депутати Луганської облради не розглядали це питання, і землю для пам’ятника ніхто Клінчаєву не виділяв», — розповіла «УМ» голова прес–служби Луганської обласної ради Олена Бугаєць. Пані Олена також додала, що в центрі Луганська дійсно є пам’ятний сквер Катерині ІІ, який нещодавно реконструювали. Там же розташована вільна площа для будівництва пам’ятника. Але кому саме на вільному місці встановлять монумент — ніхто ще не вирішував. До того ж, додає вона, це не в компетенції депутатів обласної ради, оскільки земля в центрі міста є власністю громади Луганська — лише вона може вирішувати, які архітектурні споруди зводити на вільній ділянці.

Як відомо, саме за часів правління Катерини ІІ в Україні було знищено Гетьманщину, згодом зруйновано Запорізьку Січ і юридично запроваджено кріпацтво. Тому поставити їй пам’ятник фактично означає принизити честь українців. «Артем Клінчаєв відзначився вже у багатьох скандальних ситуаціях. Це істота з психічно розлагодженим мисленням. Усі його дії промовисто демонструють, що депутат є так званою «п’ятою», відверто промосковською, колоною. Він тільки і думає, як би вгодити Росії і зробити нашим сусідам якнайкраще. Це єдиний спосіб пропіаритися для радикального крила Партії регіонів. Краще б вони подумали про реальні соціальні проблеми Луганщини: бідність, безробіття, страждання людей у шахтах. Бажання Клінчаєва встановити пам’ятник Катерині ІІ — це відкритий наступ на українських козаків Слобожанщини», — проаналізував у коментарі «УМ» куратор Луганського обласного осередку і голова Харківської обласної організації Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Ігор Швайка.