Крижаний намаз

21.10.2011
Крижаний намаз

Кімната в крижаному готелі.

Політкоректність крокує по планеті. На півночі Швеції, в регіоні Лапландії, поряд із популярним крижаним готелем у Юккасйярві планують спорудити крижану мечеть.

За словами виконавчого директора готелю, є намір представити мечеть туристам узимку 2013 року. Мусульманський храм із льоду відтак буде сусідити із крижаною християнською церквою, яку вже традиційно будують щозими поруч із незвичайним готелем.

Таким чином крижаний готель (адреса в інтернеті — icehotel.com) хоче збільшити свою привабливість для туристів. У коментарі сайту NSD.se директор закладу зазначає, що він відкритий людям усіх віросповідань, і наявність мечеті не тільки приверне нових туристів, а й якісно змінить сприйняття поїздки до Юккасйярві.

«Айсхотел» і без того є вельми популярною атракцією в усій Лапландії (а ця область охоплює майже половину території Швеції, північ Фінляндії, Норвегії та частину Кольського півострова РФ). У церкві поруч із готелем щороку беруть шлюб близько 150 пар. Імам Махмуд Альдебе сподівається, що крижана мечеть матиме не меншу популярність, ніж церква з льоду. Також, на думку імама, «мечеть допоможе налагодити міжконфесійний діалог серед представників різних культур».

Для довідки: крижаний готель прийняв перших постояльців у 1992 році. Заклад має площу 5,5 тис. кв. м і функціонує з середини листопада по квітень. Тут усе з льоду — напівпрозорі блакитні стіни, підлога, стеля, ліжка, є навіть крижаний бар із кухлями з льоду. Якщо добряче закутатися — можна переночувати і в холоді.

За двадцять років готель відвідали близько 25 тисяч осіб. Вартість бронювання номера на двох осіб на початку грудня — 3700 шведських крон за добу (це майже 560 доларів), а буває, ціна доходить до 5800 крон (880 дол.).