Рибка не дав потонути

21.10.2011
Рибка не дав потонути

У єдиноборстві Вілліана і Томаша Губочана — теж нічия. (Фото Рейтер.)

Позавчорашній матч у Донецьку очікували з великим нетерпінням. Цікавість до дуелі «Шахтаря» й «Зеніта» ґрунтувалася на суто футбольній складовій і підігрівалася подіями навколо. На полі тривало спортивне протистояння України й Росії, а за його межами активно обговорювали політичні відносини між двома державами. Перед грою подейкували, що на «Донбас–арену» завітають Президент–дончанин Віктор Янукович і виходець із Петербурга Дмитро Медведєв, тим паче що днем раніше російський лідер прибув у Донецьк на міждержавний форум. Але під час матчу перших осіб двох країн на трибунах не помітили. Супераншлаг зібрався і без президентів.

Стосунки ж між українськими і пітерськими вболівальниками та й простими людьми, на відміну від взаємин із москвичами, здавна є дружніми. Свого часу у «Зеніті» виступали кілька наших футболістів, зокрема, Сергій Попов і Анатолій Тимощук, котрі були капітанами і в Санкт–Петербурзі, і в Донецьку. Цього разу столиця Донбасу прийняла п’ятитисячний фанатський десант із Північної Пальміри. На «Донбас–арену» за п’ятивідсотковою квотою потрапила лише половина гостей, для решти ж пітерців влаштували перегляд матчу на великому екрані на сусідньому РСК «Олімпійський».

А подивитися цього вечора справді було на що. Команди видали на–гора видовищний поєдинок із великою кількістю голевих моментів, порадували швидкостями й емоціями. Як згодом визнали чи не всі донеччани, чемпіони Росії виглядали краще й мали взяти три очки. Але «Шахтар» багато разів виручав воротар Олександр Рибка, зокрема відбив 11–метровий — як і в недавньому поєдинку за збірну проти естонців.

Італійський наставник російського клубу Лучано Спаллетті саркастично порадив Мірчі Луческу поміняти помічника, який переглядав «Зеніт» у грі й не доніс румунському фахівцеві повної інформації про суперника. Бо «синьо–білі» справді вразили Донецьк — колективним відбором на чужій половині поля, мобільністю та швидкістю.

Найвразливішим місцем «помаранчево–чорних» виявився центр захисту. Через дискваліфікацію Ярослава Ракицького й ушкодження в Олександра Кучера Луческу виставив у пару до Дмитра Чигринського Олександра Чижова. І Чигра «привіз» пенальті у свої ворота уже в дебюті зустрічі, а Чиж недоречно послизнувся в епізоді з другим голом, коли поперечний пас під тиском зенітівського пресингу йому віддавав той–таки Чигринський. Та й у першому м’ячі у ворота Рибки провина лежить більше на центральних оборонцях, бо чомусь нікого з них не виявилося поруч із Романом Широковим, коли він вискочив сам на сам із воротарем і забивав м’яч із гострого кута в супроводі правофлангового Даріо Срни.

Голи цього вечора потішили любителів футбольної естетики. «Постріл» Вілліана в дальній кут не відповідав логіці гри, але був напрочуд ефектним. Так само дещо несподівано господарі вийшли вперед після сильного пасу Развана Раца у штрафний майданчик та удару з розвороту Луїса Адріано.

В обох випадках із голами у ворота «Шахтаря» здавалося, що Рибка дещо задалеко вискакував зі своїх володінь (а це йому властиво). Зате скільки разів Сашко рятував команду після ударів із близької відстані Данні й компанії — важко порахувати. Добре ще, що не грав через ушкодження пітерський голеадор Олександр Кержаков.

Відтак серія без перемог на євроарені розтягнулася на рекордні для «Шахтаря» п’ять матчів. Але по грі «гірники» мають бути задоволені й одним набраним позавчора пунктом. Для того, щоб чвертьфіналіст попереднього розіграшу Ліги чемпіонів цього разу вийшов хоча б у «плей–оф», доведеться чимало попрацювати. І будь–що обіграти «Зеніт» 1 листопада в Пітері.

 

ПІСЛЯМОВА

Мірча Луческу,
головний тренер «Шахтаря»:

— Ми повинні радіти, що взяли одне очко, оскільки «Зеніт» заслуговував на перемогу. Суперник виявився кращим, ніж я думав. «Зеніт» нав’язав нам свою гру, базовану на фізичній підготовці, самовідданості і швидкому переході від оборони до атаки. Пітерці постійно тиснули на наших захисників, змушуючи їх помилятися.

Давно я не визнавав найкращим гравцем матчу нашого воротаря. Це великий урок як для мене, так і для наших бразильців, які повинні зрозуміти, що не можна вигравати тільки за рахунок техніки.

Лучано Спаллетті,
головний тренер «Зеніта»:

— Мої гравці провели матч на високому рівні з точки зору інтенсивності, ритму, майстерності. Результатом ми не задоволені — судячи з того, як розвивалася гра, ми повинні були домогтися більшого. Утім, вважаю, команда показала видатну гру. Адже приїхати в Донецьк і створити стільки моментів, скільки створив «Зеніт», не так просто.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Груповий етап.

3–й тур (результати середи)

Група G

«Порту» (Португалія) — АПОЕЛ (Кіпр) — 1:1 (Халк, 13 — Аїлтон, 19)

«Шахтар» (Україна) — «Зеніт» (Росія) — 2:2

Голи: Вілліан, 15; Л. Адріано, 45+1 — Широков, 33; Файзулін, 60

«Шахтар»: Рибка, Срна, Чигринський, Чижов (Кучер, 73), Рац, Гюбшман, Фернандіньйо, Д. Коста (Тейшейра, 65), Вілліан, Жадсон (Мхітарян, 67), Л. Адріано

«Зеніт»: Малафєєв, Алвеш, Крішито, Ломбертс, Губочан, Широков, Файзулін, Зирянов (Семак, 90+1), Денисов, Данні, Бухаров (Лазович, 74)

Попередження: Чижов, 58; Срна, 62 — Алвеш, 3; Крішито, 62

Суддя — Де Блекер (Бельгія).

Нереалізоване пенальті: Широков, 10 («З»)

Донецьк, «Донбас­–арена», 50 578 глядачів

Турнірне становище: АПОЕЛ — 5, «Зеніт», «Порту» — 4, «Шахтар» — 2.

Група Е

«Байєр» (Німеччина) — «Валенсія» (Іспанія) — 2:1 (Шюррле, 52; Сем, 56 — Жонас, 24)

«Челсі» (Англія) — «Генк» (Бельгія) — 5:0 (Мейрелеш, 8; Ф. Торрес, 11, 27; Іванович, 42; Калу, 72)

Турнірне становище: «Челсі» — 7, «Байєр» — 6, «Валенсія» — 2, «Генк» — 1.

Група F

«Марсель» (Франція) — «Арсенал» (Англія) — 0:1 (Ремсі, 90+2)

«Олімпіакос» (Греція) — «Боруссія» (Д, Німеччина) — 3:1 (Олебас, 8; Джеббур, 40; Модесто, 78 — Р. Левандовський, 26)

Турнірне становище: «Арсенал» — 7, «Марсель» — 6, «Олімпіакос» — 3, «Боруссія» (Д) — 1.

Група Н

«Мілан» (Італія) — БАТЕ (Білорусь) — 2:0 (Ібрагімович, 33; К.–П. Боатенг, 70)

«Барселона» (Іспанія) — «Вікторія» (Чехія) — 2:0 (Іньєста, 10; Вілья, 82)

Турнірне становище: «Барселона», «Мілан» — 7, «Вікторія», БАТЕ — 1.