«Згущенка» часто — фальсифікат

20.10.2011
«Згущенка» часто — фальсифікат

Коли даєте дитині згущене молоко, бажано знати, чи воно справжнє. (Фото з сайту depo.vn.ua.)

Йдучи з дитиною з садочка, у магазині по дорозі натрапили на вафлі для торта, які здавна звикли перемащувати згущеним молоком. «Купи!» — наполягала дитина. Я не надто пручалася, бо цю смакоту можна зробити відносно швидко і за невеликі гроші. Але почала прокручувати в голові інформацію про не надто якісну продукцію, яку в магазинах пропонують у класичних жерстяних банках з написом «Згущене молоко».

Відповідно до діючого вітчизняного держстандарту, згущене молоко має бути суціль натуральним: з коров’ячого молока (цільного і знежиреного), сухого молока, вершків, маслянки, присмачене цукром і молочним цукром (лактозою), з незначним об’ємом води. В упакуванні немає місця ні рослинним жирам, ні рослинним білкам, ні згущувачам, ні фарбникам, ні підсолоджувачам, ні консервантам. А що у банках продають насправді?

Шукати справжню «згущенку» на полицях вітчизняних магазинів спеціалісти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест» почали з 2008 року. За цей час фальсифікатами спочатку були 4 зразки з 9, потім 8 — із 12. Останній, цьогорічний, тест також не порадував. Але спочатку — про хороше. Стабільно відмінна у всіх трьох тестах якість справжнього згущеного молока торгових марок «Первомайский МКК» та «Заречье». Білоруська згущенка «Рогачевъ», а також марка «Премія» потрапили у тест вперше і також зарекомендували себе відмінниками. Ці чотири види згущеного молока, за оцінками пробантів, найкращі й на смак. «Фальсифікати зі стажем» — це «Білики», «Ічня», «Городоцький МКК» та «Омка», у згущеному молоці цих торгових марок є рослинні жири, а ще — у продукції марки «Гадяч», яку тестували вперше.

... Згущене молоко, яке купили ми з дитиною і яким уже перемастили торт, у тесті я, на жаль, не знайшла. Але відтепер запасатимемося цією продукцією не спонтанно, а заздалегідь, щоб було з чого вибирати.

  • Не варто їсти пуд солі

    Раніше до солі більшість господинь ставилася взагалі за залишковим принципом: яка потрапить під руку, таку і клали у споживчий кошик. Уже не один рік, як стали придивлятися, йодований мінерал в упаковці чи ні. Інше питання: що криється за написом «йодована», чи насправді сіль є такою? У цьому спробували розібратися експерти Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». >>

  • Перекус без сюрпризів

    У назвах можна заплутатися. Є українське слово «накладанець» — зрозуміло: накладені на переважно хлібну основу шматок сала, ковбаси, сиру чи іншої смакоти. Бутерброд — у перекладі з німецької «хліб із маслом». Найпопулярніші в американців бургери-гамбургери — різновиди сендвічів. >>

  • Дати перцю, а не трухи

    Приправляючи борщ чи печеню чорним меленим перцем, ми рідко згадуємо (або не завжди знаємо), з якої рослини ця приправа. Piper nigrum — така загальновідома у світі назва — це напівздерев’яніла вічнозелена ліана завдовжки аж до 15 метрів. Має велике, довгасте, м’ясисте, зверху темно-зелене, знизу зеленувато-сизе листя. >>

  • Повір очам своїм

    У період економічної кризи — це саме зараз, коли зарплати й пенсії застрягли на місці, а ціни на все підскочили у два-три рази, — зрозуміло, більшість людей намагається економити. Просто змушені купувати дешевші продукти. >>

  • І хай розпуститься брунька чайного дерева

    Інколи хочеться уявити себе на урочистій чайній церемонії: японській чи китайській — із правильним заварюванням, спеціальним чашечками і приємною музикою. Домашнє смакування чаєм дуже часто, особливо вранці, відбувається поспіхом. >>

  • Пальма в шоколаді

    Напередодні свят захотілося мені привітати одну хорошу жінку. Подарунок мав бути символічним і бюджетним — якнайкраще в ці рамки вписувалася коробка цукерок. Звичайно, хороших. Похід у найближчий супермаркет і ретельне вивчення етикеток дещо приголомшили. >>